Aktualno
StoryEditor

Penezić: Zagreb Max već prodaje stanove preko subvencioniranih kredita za 2019.

21. Svibanj 2019.

Kupnja stana za svakoga je mukotrpan proces. A još kada se u toj muci pojave agencije, koje se vrlo rijetko mogu izbjeći i njihova provizija, svakome pada mrak na oči. No, čini se kako se pojavila se nova generacija agencija i agenata za nekretnine koji ne zovu oglase i ne nutkaju svoje usluge nego do klijenata dolaze na druge, manje agresivne načine. Tako barem kaže Vid Penezić, vlasnik agencije Zagreb Max.

Jedni ste od rijetkih agencija za nekretnine, koliko je barem javno poznato, koja već sada sudjeluje u kupoprodaju stanova putem APN-a. Kako to?

Prepoznali smo mogućnost da se već sada sklopi predugovor o kupoprodaji nekretnine, a sve kako bi i prodavatelj i kupac izbjegli potencijalne probleme i stres čekajući zadnji tren, odnosno objavu natječaja za subvencije. Naime, na tržištu ima kupaca koji su zainteresirani koristiti subvencije, a i prodavatelja koji su spremni čekati isplatu. Stoga nema nikakvog razloga za odgađanje prodaje ili kupnje. Kupac već sada može odabrati nekretninu i sklopiti predugovor s prodavateljem. Uvjeti takvog predugovora u potpunosti su fleksibilni. Svi uvjeti kupoprodaje mogu se dogovoriti tako da niti kupac niti prodavatelj nisu ni na koji način zakinuti, odnosno da nisu u bilo kakvom nepovoljnom položaju. U našoj agenciji takve predugovore već smo sklopili, stoga možemo reći da je prodaja preko APN kredita kod nas već započela.

Kako bi komentirali cijeli taj sustav kojim država subvencionira kupnju stanova? Bilo je pozitivnih i negativnih reakcija na to.

Svakako je pozitivno da država subvencionira kupnju stanova, no osnovni problem u tome je dinamika, odnosno činjenica da se natječaj odvija samo jednom godišnje. Ranije, kada su kupci imali oslobođenje od poreza za prvu nekretninu, isto su mogli koristiti tokom cijele godine. Kada bi kupci subvenciju mogli koristiti tokom cijele godine, ili barem tri puta godišnje, tržište bi puno bolje funkcioniralo.

Tvrdite da ste nova generacija agenata za nekretnine. Što to znači?

Dvije stvari. Prvo, mi smo agencija koja poslovanje bazira na manjem broju nekretnina u ponudi, ali puno većem postotku realizacije. Ne poslujemo po principu ‘što više nekretnina u ponudi, to veće šanse da se nešto proda‘. Takvim poslovanjem možemo se kvalitetnije posvetiti svakoj nekretnini, te se pohvaliti da prodamo svaku nekretninu koju primimo u ponudu. Drugo, u poslovanju koristimo nove, moderne metode prodaje i oglašavanja, zahvaljujući stalnoj edukaciji iz područja marketinga i prodaje.

Usko ste se fokusirali u jednu nišu. Koju?

Na prodaju ili najam stanova u Zagrebu. Na taj način imamo puno bolji uvid u tržište, više iskustva i prodanih stanova iza nas. U radnom danu jednog našeg agenta, cijeli njegov fokus je isključivo na stanovima. Takav agent će za klijenta moći napraviti puno više od onoga koji dio dana radi s kućama, pa malo sa poslovnim prostorima, i nešto sa stanovima.

Specifičnost Zagreb Maxa su i provizije?

Provizija je kod nas po dogovoru, fleksibilni smo po tom pitanju. Bitno je reći da provizija za prodavatelja nije dodatan trošak, jer kvalitetna agencija poput nas postiže bolju cijenu nego bi prodavatelj postigao samostalno.

A što je s kupcem?

Naša agencija je jedna od rijetkih koja kupcima nikada ne naplaćuje  proviziju. Kupac nema nikakvih obveza prema našoj agenciji, s druge strane može biti siguran da je nekretnina iz naše ponude provjerena, uredne dokumentacije i sigurna za kupnju. Također, tokom cijelog procesa kupoprodaje stana iz naše ponude, kupcima smo također na raspolaganju, iako ne plaćaju proviziju.

Tržište nekretnina u Zagrebu je vrlo dinamično, barem što se tiče rasta cijene. Kada će taj rast stati?

Očekujem da bi rast cijena trebao stati vrlo skoro. Da li će nakon toga uslijediti i lagani pad, ne bih prognozirao. Svakako mogu reći da je sada odlično vrijeme i za prodaju i za kupnju nekretnine - pogotovo ako računate na subvencije.

25. travanj 2024 15:33