Aktualno
StoryEditor

Piletina Cekin dobila certifikat ‘Proizvedeno bez upotrebe antibiotika‘

31. Ožujak 2023.
Koka tvornica

Tvrtka Koka, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom ‘Proizvedeno bez upotabe antibiotika‘. Koka je time postala jedna od prvih domaćih prehrambenih kompanija s tom potvrdom kvalitete, koju dodjeljuje certifikacijska kuća DNV Adriatica d.o.o. na temelju STP 80 specifikacije za uzgoj bez antibiotika.

‘Antibiotik free‘ certifikat od sada će nositi 49 različitih proizvoda svježeg mesa brenda Cekin među kojima su dobro poznati klasici poput cijelih pilića i ostali proizvodi iz rasjeka. Proizvod koji se certificira kao ‘antibiotik free‘ mora se jasno identificirati u cijelom lancu proizvodnje, koji počinje na farmi, a proteže se kroz ishranu peradi te brigu o zdravlju pilića pa sve do prerađivačkih procesa, kontrole i pakiranja. Pritom je jedan od najvažnijih čimbenika upravo sama ishrana peradi, koja utječe na sastav mesa i proizvoda, kao i vrlo rigorozno kontrolirana i provođena tehnologija na samim farmama. Riječ je o pomnoj kontroli procesa ispitivanja i identifikacije te samoj kontroli mjerne opreme, kao i rukovanju, pakiranju, skladištenju i dostavi.

- Besprijekorna kvaliteta proizvoda i briga o dobrobiti i zdravlju potrošača za nas je apsolutni prioritet. Stoga svakodnevno na razini cijele Grupe pomičemo granice u procesima uzgoja, kontrole, pakiranja i označavanja naših proizvoda, a sve s ciljem osiguravanja beskompromisne pouzdanosti koja nas na domaćem tržištu i čini sinonimom za kvalitetu te vodećom prehrambenom industrijom. Osim te za nas i naše potrošače ključne potvrde kvalitete, to dokazuju i dodatni certifikati iz područja sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane - ističe Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave tvrtke KOKA d.d.

Ispunjavanje svih strogih kriterija Koka zahvaljuje prije svega proizvodnom procesu koji je organiziran kao integrirana peradarska proizvodnja od uzgoja matičnih jata kokoši nesilica za proizvodnju rasplodnih jaja, valionice jednodnevnih pilića, tova brojlera, vlastite veterinarske službe i laboratorija, tvornice stočne hrane Blagodar do industrije mesa i proizvodnje finalnih proizvoda od mesa peradi. Zahvaljujući takvom lancu proizvodnje i distribucije, Cekin proizvodi stižu na police trgovina diljem Hrvatske u roku od maksimalno 24 sata.

Uz nedavni certifikat ‘Dokazana kvaliteta Hrvatska‘ i sada dodijeljen ‘Proizvedeno bez upotabe antibiotika‘ koji potvrđuje uzgoj pilića bez uporabe antibiotika, Koka jedina u Hrvatskoj ima vlastiti znak ‘5 HR‘ koji dokazuje da se svih pet faza integrirane peradarske proizvodnje provodi u Hrvatskoj. Uz to, podsjetimo da je Cekin piletina nositelj znaka ‘Meso hrvatskih fatmi – rođeno i uzgojeno u RH‘ koji izdaje HPA-HAPIH/Ministarstvo poljoprivrede za izvorno hrvatske proizvode dokumentirane sljedivosti od polja do stola.  Od 2021. godine Koka d.d. nositelj je žiga za nacionalni projekt Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“ kojim se potrošači informiraju o tome da proizvodi Koke imaju nutritivni sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.

Sigurnost i kvaliteta proizvoda temelj je poslovanja vodeće peradarske kompanije u Hrvatskoj, tako da je proces proizvodnje u tvrtki Koka usklađen sa važećim propisima RH i EU-a te je certificiran svim relevantnim standardima sigurnosti i kvalitete (SSOP, HACCP, HALAL, KOSHER, IFS i BRCGS, AOECS gluten free te područje upravljanja kvalitetom kroz ISO 9001).

Sva navedena priznanja i certifikati kvalitete rezultat su najstrožih provjera akreditiranih laboratorija iz RH i EU-a te na čelu s posljednjim predstavljaju rezultat dugogodišnje brige o ishrani i zdravlju životinja, kao i dosljednosti načelu od polja do stola, a briga za zdravlje životinja briga je za zdravlje ljudi.

16. travanj 2024 13:12