Aktualno
StoryEditor

Plaće nikad veće: prosjek 6400 kuna. Koje su tvrtke zaslužne za epidemiju povećanja plaća

27. Ožujak 2019.

Plaće u Hrvatskoj nikad nisu bile veće nego danas. U siječnju je, naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća bila točno 6400 kuna, a nikad ranije nije došla ni do 6300 kuna. To je porast od 3,7 posto na godišnjoj razini, i čak 2,4 posto na mjesečnoj razini. Povećanje plaća još je i veće s obzirom da su u plaćama za prosinac isplaćivane i božićnice.

- Mi poduzetnici više nemamo vremena čekati gospodarstvo i državu da napravi nešto po pitanju odljeva radne snage. Plaće su jedan od najvažnijih kriterija za zaposlenike, stoga je izrazito bitno podignuti te plaće na razinu koja omogućuje zaposleniku pristojan život za njega i obitelj, izjavio je nedavno predsjednik uprave tvrtke Klimaoprema Sergio Galošić za Lider.

O nužnosti povećanja plaća slušamo već neko vrijeme, no čini se da je poruka konačno doprla do većeg broja poduzetnika koji su odlučili poduzeti konkretne mjere kako bi zadržali radnike.

Sad je i statistika prepoznala svojevrsnu ‘epidemiju‘ povećanja plaća, koja je zahvatila Hrvatsku ove godine. Konzum, Lidl, Valamar, Jadranski luksuzni hoteli, JYSK, samo su neki koji su povećali plaće. U nastavku donosimo popis tvrtki koje su ‘odriješile kesu‘, na osnovu istraživanja Lidera i podataka sindikata SSSH.

Konzum + 350 kuna na mjesec

Tisak + 416 kuna na mjesec

INA - plaće radnicima na benzinskim crpkama veće 25 posto

Lidl + 10-12%

Valamar Riviera - 13. plaća od 5.000 kuna

Jadranski luksuzni hoteli + 8300 kuna na godinu

JYSK + 11% (do 25% za najniža primanja)

Luka tranzit Osijek 0,5% dodatka za svaku godinu staža

Našicecement - regres i božićnica u iznosu od 10% plaće

Dilj Vinkovci +3% i regres i božićnica od najmanje 2500 kuna

Velički kamen + 11% i nagrada od 1250 kuna

ZEP + 10% i povećanje prigodnih nagrada

Vatrostalna Sisak + 4% i veći terenski dodatak .

Pula Herculanea + 4% i 100 kuna za redovnu prisutnost na

TANG - povećana je osnovica za izračun plaće

Brodo plin - povećane plaće

Plava laguna + 2% (i većini još 2,14%) i nagrada od 3848 kuna

LUKAPS - značajno povećanje osnovice plaće, manji dodatak za drugu smjenu i dar od 7500 kuna

Lipovica porasla je osnovna satnica za izračun plaća

AD Plastik veći koeficijent složenosti poslova za neke kategorije, veći posebni dodatak na plaću, iznos za isplatu dara u naravi, pomoć za rođenje djeteta i jubilarne nagrade

Dječji vrtić Pjerina Verbanac (Labin) + 4% osnovica, i po 5% dodatka za rad s djecom s posebnim potrebama i prema posebnim programima

Dječji vrtić Lipik + 5% osnovica

Pekara MANNA iz Donjeg Miholjca - 1000 kuna za 6 mjeseci, 2000 kuna za godinu dana

Konzum je od 1. siječnja povećao je primanja svojim zaposlenicima u neto iznosu od 350 kuna, dok je Tisak u veljači povisio plaće svojim prodavačima, skladištarima, dostavljačima i vozačima za 416 kuna neto.

Valamar Riviera bila je prva turistička kompanija koja je najavila 13. plaću za svoje zaposlenike od 5.000 kuna neto, na što su Lukšićevi Jadranski luksuzni hoteli najavili dodatnih 8.300 kuna uz redovitu plaću svojim radnicima.

Povećanje će se odraziti na plaćama za čak 73 posto zaposlenih u JYSK trgovinama diljem zemlje, pri čemu najveći postotak povećanja iznosi 25 posto. Najveći porast odrazit će se na plaće zaposlenika s najnižim primanjima, baš kao i u INI, gdje je radnicima na benzinskim crpkama plaća uvećana za 25 posto.

Bolje uvjete radnicima dali su i Luka tranzit Osijek iz Nexe Grupe, Našicecement, Dilj Vinkovci, Zagrebačko elektrotehničko poduzeće ZEP, Vatrostalna Sisak, Pula Herculanea, TANG Nova Gradiška, Brodo plin iz Slavonskog broda, osječki Euro Revlex, Plava Laguna, Lukaps, Lipovica koja je povećala osnovnu satnicu, te AD Plastik.

Čitatelje Lidera najviše je oduševio poduzetnik Josip Knežević iz Donjeg Miholjca, vlasnik tvrtke Manna koja proizvodi zamrznute pekarske proizvode, a koji radnicima isplaćuje poticaje od 1000 kuna za 6 mjeseci provedenih u njegovoj tvrtki.

25. travanj 2024 16:52