Aktualno
StoryEditor

Po prvi puta Britanci za plaćanje više koristili kartice nego gotovinu

22. Lipanj 2018.

Prošle su godine Britanci, po prvi puta u povijesti, za plaćanje više koristili elektroničke debitne kartice nego gotovi novac, objavio je UK Finance. Ova trgovačka organizacija rast popularnosti kartica pripisuje beskontaktnom plaćanju, smartphoneovima i online kupovini.

Prošle su godine potrošači u Ujedinjenom Kraljevstvu obavili 13,2 milijarde transakcija putem debitnih kartica, dok je gotovim novcem obavljeno 13,1 milijardi plaćanja. Snažno je poraslo beskontaktno plaćanje, 97 posto na 5,6 milijardi transakcija. Najpopularnije mjesto za plaćanje beskontaktnom karticom bio je supermarket, gdje je napravljeno 38 posto ovakvih plaćanja, javlja Quartz.

>>>U Hrvatskoj platnim karticama ostvareno 148 milijardi kuna transakcija

Gotovina je, dakle, drugi najpopularniji oblik plaćanja i korištena je lani u 34% kupovina u UK, no procjenjuje se da će učestalost njenog korištenja nastaviti padati - samo prošle godine pad korištenja novčanica i kovanica u UK iznosio je 15 posto. S jedna strane je 3 milijuna Britanaca koji gotovo nikad ne koriste gotovinu, a s druge 2,2 milijuna koji i dalje uglavnom koriste upravo fizički novac.

>>>Istraživanje: Europljani i Amerikanci sve skloniji ‘bezgotovinskom društvu

Veliki faktor ovdje je i kultura - Nijemci najčešće kupuju upravo živim eurima, dok su Šveđani gotovo posve prestali koristiti gotovinu.

19. travanj 2024 12:17