Aktualno
StoryEditor

Počinje summit G7 u Taormini, glavne teme klimatske promjene i globalna trgovina

26. Svibanj 2017.

Čelnici skupine sedam najbogatijih zemalja svijeta G7 okupili su se u petak na početku dvodnevnog summita na Siciliji na kojemu će se američki predsjednik Donald Trump, kako se očekuje, naći pod pritiskom kolega da ublaži svoja stajališta o globalnom klimatskom sporazumu i slobodnoj trgovini, prenose agencije.

- Raspravljat ćemo o temema koje se tiču stotina milijuna ljudi, možda možemo reći da se one tiču čitavog čovječanstva", rekao je talijanski premijer Paolo Gentiloni. ‘Razgovori neće biti jednostavni‘, dodao je Gentiloni.

G7 je neformalni forum o globalnim pitanjima na kojemu sudjeluju čelnici SAD-a, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Japana.

Tijekom prošlogodišnje predizborne kampanje Trump je iznosio stajališta o klimatskim promjenama i globalnoj trgovini koja su naišla na kritike ostalih zemalja članica skupine, prenosi agencija dpa. Razgovori u Taormini na Siciliji bit će prva prava prilika da međunarodna zajednica natjera američkog predsjednika da kaže koje su njegove stvarne namjere glede trgovinskog protekcionizma i klimatskih sporazuma, ocijenili su analitičari.

>>>Predsjednica pozvala Trumpa i Macrona u Hrvatsku

Summit koji se otvara svečanošću u antičkom teatru također će biti prilika da čelnici sedam najbogatijih zemalja svijeta testiraju svoje međusobne odnose: po prvi puta nakon 1981. na summitu G7 nazočit će čak četiri od sedam sudionika - lideri SAD-a, Italije, Francuske i Velike Britanije - kojima je to prvo sudjelovanje na summitu. Očekuje se da će njemačka kancelarka Angela Merkel, politička veteranka i zagovornica slobodne trgovine, te novi francuski predsjednik Emmanuel Macron, zagovornik pariškog klimatskog sporazuma, predvoditi pokušaje uvjeravanja Trumpa da promijeni svoja stajališta, navode analitičari.

Čelnici G7 također bi trebali razgovarati i o pitanjima globalnog terorizma, ratu u Siriji, Sjevernoj Koreji i globalnoj ekonomiji.

Drevna Taormina, prestižno sicilijsko odmaralište i spomenik povijesne baštine, pretvorena je u zatvoreni tabor uoči dolaska čelnika sedam najbogatijih zemalja u grad - elitni snajperisti su na krovovima, postavljene su nadzorne kamere i dronovi, u gradu su policajci, vojska i timovi hitne pomoći. Sučene s terorističkim prijetnjama, vlasti su za osiguranje Taormine i okolnog područja angažirale sedam tisuća ljudi, policajaca, karabinjera i vojnika, a kontrole na svim talijanskim granicama, kopnenim i morskim, pojačane su od 10. svibnja.

>>>Pahor odvagnuo ‘pozitivnu i negativnu’ bilancu u odnosima s Hrvatskom

Taormina je smještena na vrhu strme obale, na 200 metara nadmorske visine, na Jonskom moru. U petak i subotu njezini 11.000 stanovnika bit će pod opsadom zbog sastanka na vrhu G7. Summit G7 pratit će oko 4.000 akreditiranih novinara, a ukupno je izdano 30.000 raznih akreditacija.

Uz sigurnosne mjere, pojačane su i one medicinske, čak i za slučaj kemijskog i biološkog napada. Oko 170 liječnika i sestara, sedam spasilačkih helikoptera, deseci vozila hitne pomoći bit će na raspolaganju samo za summit. Mjesna bolnica bavit će se samo hitnim slučajevima.

Prosvjedi u Taormini nisu dopušteni, ali antiglobalisti su dobili dopuštenje za demonstracije u susjednom gradiću Giardiniju Naxosu. Ondje ih se u subotu očekuje između tri i četiri tisuće. I tamošnji je gradonačelnik tražio zabranu prosvjeda strahujući od nasilja, ali uzalud.

21. veljača 2024 06:43