Aktualno
StoryEditor

Porasla emisija štetnih plinova zbog snažnije industrijske proizvodnje

05. Travanj 2018.

Emisije ugljičnog dioksida regulirane prodajom dozvola na europskom tržištu porasle su u 2017. prvi puta u sedam godina zbog snažnije industrijske proizvodnje, pokazuju podaci Europske komisije.

Oko 45 posto emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji regulirano je Sustavom trgovanja emisijama (ETS), kojim se globalno zatopljenje nastoji ublažiti kroz naplatu dozvola za ispuštanje ugljičnog dioksida (CO2).

Očekuje se da će ETS osigurati dvije trećine smanjenja emisija potrebnog kako bi EU ostvario zacrtani cilj i spustio ih za 20 posto u odnosu na 1990. godinu.

>>>Upozorenje znanstvenika: Zbog ugljičnog dioksida izvori slatke vode sve kiseliji

Tumačeći podatke EK, analitičari su izračunali da su tvrtke obuhvaćene ETS-om prošle godine ispustile ukupno 1,756 milijardi tona ekvivalenta ugljičnog dioksida, što je 0,3 posto više nego u prethodnoj godini.

Pritom su ograničene emisije proizvođača električne i toplinske energije smanjene jedan posto da bi ukupnu količinu ispuštenih plinova podigle 1,8 posto veće emisije iz industrije.

>>>Zbog visokih naknada za emisije stakleničkih plinova aviokompanije u velikim troškovima

Sustav trgovanja ne uključuje aviokompanije koje su prošle godine ispustile 13,3 posto više štetnih plinova zbog većeg broja zrakoplovnih letova, tumače analitičari.

Ako se uključe podaci iz zračnog prometa, ukupna emisija štetnih plinova regulirana ETS-om iznosila je prošle godine 1,821 milijardi tona, što je 0,7 posto više nego u godini ranije, priopćili su analitičari.

- Europsko gospodarstvo poraslo je u prošloj godini 2,5 posto. Solidan rast rezultirao je povećanim aktivnostima koje su pak dovele do većih emisija, tumači Ingvild Sorhus, vodeća analitičarka za emisiju ugljika Thomson Reutersa.

>>>VIDEO: Pionirski eko neboder upija ugljični dioksid

ETS ograničava emisije oko 12.000 elektrana, tvornica i zrakoplovnih tvrtki, prisiljavajući ih da se odreknu po jedne dozvole za svaku tonu ugljičnog dioksida ispuštenu u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem travnja.

Podaci objavljeni u utorak uključuju 94 posto kompanija obuhvaćenih ETS-om, kazali su analitičari.

Sudionici u ETS-u pozorno prate podatke o emisijama koji su prvi pokazatelj odnosa ponude i potražnje. Jučer oko podneva dozvole za ispuštanje ugljičnog dioksida stajale su 13,08 eura po toni.

28. svibanj 2022 16:42