Aktualno
StoryEditor

Praet: Izostanak monetarne podrške može ugroziti putanju inflacije u eurozoni

08. Veljača 2018.

Postupni rast inflatornih pritisaka u eurozoni ne znači nužno da je rast cijena na održivom putu prema gore i nije jamstvo za odmicanje od (monetarnih) poticaja, rekao je u četvrtak glavni ekonomist Europske središnje banke Peter Praet.

- Ako dotok dolazećih podataka potvrdi očekivanja o postupnom rastu inflatornih pritisaka, to nije nužno dovoljno da potvrdi održivost prilagodbe jer bi manja podrška monetarne politike mogla ugroziti putanju inflacije - rekao je.

>>>Jačanje eura šteti europskim izvoznicima, brine dužnosnike ECB-a

- Jednom kad Vladajuće vijeće prosudi da su postignuta sva tri kriterija za održivu prilagodbu, završit će kupnja imovine, u skladu s našim smjernicama – dodao je prema citatu Reutersa.

Europska središnja banka od ožujka 2015. godine svaki mjesec stvara 60 milijardi eura za kupnju državnih i korporativnih obveznica u shemi kupnje imovine. Taj program ‘kvantitativnog popuštanja‘ je originalno trebao završiti najranije u rujnu 2016. godine, nakon što se novčana masa u eurozoni poveća za najmanje 1.1 bilijun eura.

>>>Miodrag Šajatović: I u eurozoni ću se zauzimati za jačanje izvoza slabljenjem valute

ECB je u ožujku 2016. povećao mjesečni iznos za kupnju imovine na 80 milijardi eura i u program uključio korporativne obveznice, a trenutno raspravlja treba li tiskanje novca završiti u rujnu ove godine.

27. travanj 2024 20:07