Aktualno
StoryEditor

Prijevoznička industrija: Airbus prijeti ‘brexitiranjem‘, FlixBus ima novu disruptivnu platformu

27. Siječanj 2019.

Europski prijevoznici Airbus, Flixbus i cijela auto-industrija pripremaju se za budućnost. Dok zrakoplovna kompanija Airbus najavljuje veliki udarac Velikoj Britaniji iz koje je spremna odletjeti ako ta zemlja izađe iz EU bez dogovora, FlixBus uvodi novu disruptivnu platformu koju je osmislio u suradnji s jednom od vodećih hrvatskih IT tvrtki Combisom, a auto-industrija u svjetlu autonomnih vozila i električnog pogona bilježi rekordne akvizicije i spajanja.

Glavni izvršni direktor Airbusa Tom Enders na službenoj je stranici kompanije objavio video u kojem šalje snažnu poruku britanskoj vladi da im brexit bez dogovora neće proći bez ozbiljnih posljedica, a kada takva poruka dolazi od kompanije koja zapošljava 14.000 ljudi u Britaniji, poruka je još ozbiljnija.

- Britanija je stoljećima među globalnim predvodnicima avioindustrije. No, britanski zrakoplovni sektor sada stoji na rubu litice. Ako će brexit biti bez dogovora,  Airbus će morati donijeti potencijalno vrlo štetnu odluku za Veliku Britaniju, kaže Enders objašnjavajući kako nije lako odjednom preseliti njihove velike tvorničke pogone u neki drugi dio svijeta, ali to ne bi smjelo zavarati gorljive ‘brexitere‘.

[caption id="attachment_373398" align="aligncenter" width="750"] - Nedopustivo je da dvije godine po održavanju referenduma na kojem je odlučeno u korist brexita, poslodavci još uvijek ne mogu planirati svoje poslovanje. Airbus će nastaviti nizati poslovne uspjehe, a pitanje je želi li Velika Britanija biti dio toga, zaključio je nimalo bezazlenu prijetnju vladi Tom Enders. Foto: Airbus[/caption]

Zrakoplovstvo je dugoročan biznis i brexit bez dogovora prisilit će ih da preusmjere buduća ulaganja, a, kako kaže, mnoge bi zemlje rado proizvodile krila za Airbusove zrakoplove.

Ne treba ni spominjati koliko bi takav poslodavac bio i više no dobrodošao i u Hrvatskoj.

FlixBus predstavio novu uslugu

U međuvremenu i u mnogo prizemnijem vidu prijevozničke industrije predstavljena je inovacija koja ima potencijal promijeniti lice putovanja i dodatno disruptirati industriju turizma.

- Od samih početaka smo kombinacija tehnološkog startupa, online kupovine i prijevozničke tvrtke i to je naša formula uspjeha, rekao je Dean Čebohin, direktor razvoja poslovanja za FlixBus CEE South regiju, koji je predstavio novu platformu excursor.

FlixBus je zahvaljujući suradnji s Combisom razvio platformu koja omogućuje kupnju izleta za vrijeme putovanja. Skeniranjem QR kộda mogu se vidjeti real-time informacije o raspoloživosti i cijenama, opisom i detaljima izleta te u nekoliko klikova još tijekom vožnje organizirati posjet različitim destinacijama.

[caption id="attachment_373396" align="aligncenter" width="750"] - Razmišljajući o neiskorištenom vremenu koje imamo tijekom putovanja autobusom, osmislili smo suradnju s FlixBusom i odlučili maksimalno iskoristiti potencijal vremena koji ima strani turist koji putuje u Hrvatsku, istaknuo je Mladen Gregović, član Uprave za operacije u Combisu.[/caption]

Usluga je omogućena na autobusnim linijama iz austrijskih, njemačkih i talijanskih gradova prema Zagrebu.

- Istraživanja pokazuju značajan rast interesa turista za izletima i općenito za vanpansionskim uslugama, zbog čega će ovo rješenje koristiti mnogima u turizmu, ali i doprinijeti promociji hrvatskog turizma na digitalni način, zaključio je Aleksandar Radojčić, direktor Odjela digitalne transformacije u Combisu.

Platforma excursor je namijenjena za organizatore izleta, turističke agencije, hotele i ostale ponuditelje smještaja i vanpansionskog sadržaja. Omogućuje ekspresnu rezervaciju te usto eliminira propuštene rezervacijske prilike. Također, ovo rješenje otklanja mogućnost overbookinga.

Rekordne akvizicije i spajanja u auto-industriji u 2018.

Stremljenje ka budućnosti i velika ulaganja proizvođača dijelova i automobila u tehnologiju autonomne vožnje i električnih automobila donijelo je financijske rekorde automobilskoj industriji.

Vrijednost globalnih spajanja autoindustrijskih tvrtki, potaknuta mega ugovorima u sektoru proizvodnje automobilskih dijelova, više se nego udvostručila u 2018. godini, na rekordnih 97,5 milijardi dolara, stoji u izvješću koje je u četvrtak objavila konzultantska tvrtka PwC.

autonomna

Pet mega ugovora, zajedno vrijednih 42 milijarde dolara, u segmentu dobavljača komponenti činilo je 43 posto ukupne vrijednosti prošlogodišnjih spajanja i preuzimanja (M&A). U prošlog godini broj sporazuma o spajanju i akviziciji, vrijednih više od milijardu dolara, popeo se na rekordnih 20, ističu iz PwC-a. Dodaju da je ta brojka dvostruko veća od prosjeka zabilježenog u prethodne tri godine.

Dostupnost kapitala i tempo promjena u industriji, unatoč makroekonomskim olujama, trebao bi voditi do daljnjeg snažnog okruženja za spajanja i preuzimanja, zaključuje se u njihovom izvješću.

04. prosinac 2023 14:43