Aktualno
StoryEditor

FOTO: Projektom Zaželi zaposlit će se 900 žena u Slavoniji

01. Prosinac 2017.

U zgradi Osječko-baranjske županije nakon sjednice Vlade korisnicima iz pet slavonskih županija uručena su 42 ugovora o dodjeli nepovratnog novca za program zapošljavanja žena "Zaželi", a prvi je ugovor županjskome gradonačelniku Davoru Miličeviću uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U prigodnom govoru premijer Plenković je istaknuo da je program "Zaželi" u samo šest mjeseci izazvao veliko zanimanje te su se mnogi zainteresirani javili na natječaj.

"Ovo nam je izvrstan primjer da već početkom iduće godine angažiramo dodatna sredstva, nove natječaje i nove projekte koji će pridonijeti kvaliteti života, ali i zapošljivosti onih naših sugrađana koji su objektivno bili u situaciji da teže dolaze do radnog mjesta", rekao je Plenković i dodao kako će u 42 ugovora biti dodjeljeno 120 milijuna kuna, što će omogućiti zapošljavanje 900 žena koje će pomoći više od 4000 ljudi. Poručio je da će projekt ‘Zaželi‘ pokazati u praksi kapilarno i na konkretnim slučajevima kakva je prava i istinska korist od korištenja europskih fondova.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić podsjetio je kako je program "Zaželi" pokrenut na drugoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana u Požegi.

"Tada smo lansirali projekt od 400 milijuna kuna kojim želimo zaposliti 4000 žena koje će raditi za više od 16.000 starijih kućanstava i osigurati im pomoć", rekao je Pavić.

Istaknuo je da  riječ o najvećem natječaju u povjesti Europskoga socijalnog fonda te je ocijenio kako je natječaj za projekt "Zaželi" najbrži natječaj jer je od otvaranja, 30. lipnja do podjele prvih ugovora prošlo tek nešto više od pet mjeseci, a za to vrijeme zaprimljeno je više od 600 milijuna kuna prijava.

Prije podjele ugovora o dodjeli nepovratnog novca u sklopu programa "Zaželi" potpisano je 19 ugovora o dodjeli novca s predstavnicima javnih ustanova, tvrtaka i jedinica lokalne samouprave i uprave s područja pet slavonskih županija, vrijednih više od dvije milijarde kuna. Riječ je uglavnom o nepovratnim financijskim sredstvima Europske unije s manjim financiranjem samih korisnika, nacionalnim sufinanciranjem i sufinanciranjem fondova.

Među projektima za koje je dodijeljen novac ističu se projekti poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovcaca, Otoka, Ivankova i Cerne, vrijedni gotovo 481 milijun kuna, vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće (271 milijun kuna), poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Đakova (267 milijuna kuna) te modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka (214 milijuna kuna).

28. travanj 2024 15:44