Aktualno
StoryEditor

Radnici Dalmacijavina traže da se o njihovom problemu raspravlja na Vladi

23. Listopad 2018.

Bivši radnici Dalmacijavina u stečaju pozvali su u utorak Vladu da jednu točku dnevnog reda na sjednici koju će održati na Hvaru posveti njima i nađe način da im se isplate potraživanja za plaće i otpremnine u iznosu od 64 milijuna kuna, koji se nalaze depozitnom računu splitskog Trgovačkog suda na kojem se već godinama nad tom tvrtkom vodi stečajni postupak.

Na konferenciji za medije održanoj ispred zgrade Županije, sindikalna povjerenica Danica Stipović podsjetila je da im je premijer Andrej Plenković početkom svibnja ove godine, kada se sjednica Vlade održavala u Splitu, rekao da će njihov problem riješiti na zakonit način, a prilika za to je, smatra, donošenje novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

- S obzirom da je u proceduri zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, držimo da je moguće da se svi naši problemi isplate radnika riješe kroz taj novi zakon, rekla je Stipović.

Kako je nacrt toga zakona u proceduri, pravni tim Nezavisnog sidnikata predložio je članak kojim bi radnici Dalmacijavina bili obeštećeni za oduzetu zgradu u Trajektnoj luci odnosno za ulaganja u tu zgradu. U sindikatu ističu da ta obeštećenja jamči i Ustav RH te napominju da Ministarstvo financija za rješavanje njihovih problema tako ne bi moralo iznalaziti bankovne garancije.

Upravna zgrada Dalmacijavina, koja se nalazi u trajektnoj luci, dakle na pomorskom dobru, prije privatizacije oduzeta je i pripala je Lučkoj upravi, tako da od njene vrijednosti nije namireno potraživanje ukupno 552 bivša radnika, a ostale nekretnine su prodane novom vlasniku, kažu sindikalisti.

- Kako je u petak sjednica Vlade na Hvaru molimo župana i njegove suradnike da pomognu radnicima Dalmacijavina i ponovno aktualiziraju naš problem. Neka Vlada nađe načina koliko i kako će nas isplatiti, poručila je Stipković.

Dodala je da su vrata Županije radnicima Dalmacijavina "uvijek bila otvorena".

Dožupan Ante Šošić je u izjavi za medije najavio da će još jednom o tome razgovarati s premijerom i ministrom financija kako bi se ovoga puta stvari riješile.

- Mi osim ove ljudske potpore nažalost nemamo nikakav instrument niti ovlast utjecati na to, ali možemo još jednom razgovarali o tome kako bi se problem radnika Dalmacijavina konačno riješio, rekao je dožupan.

Radnici Dalmacijavina posljednjih su sedam godina obilazili razne institucije i prosvjedovali nekoliko desetaka puta, najčešće ispred Trgovačkog suda, bivše upravne zgrade Dalmacijavina u Trajektnoj luci Split, ispred zgrade Županije, po ulicama grada, pa i u Zagrebu na Markovom trgu. Stalno upozoravaju da je od početka stečajnog postupka umrla trećina radnika te da je od 552 radnika njih 160 branitelja.

 

21. veljača 2024 05:29