Aktualno
StoryEditor

Rekonstrukcija Zračne luke Split trebala bi biti gotova do srpnja

09. Veljača 2019.

Premda se ovih dana neslužbeno moglo čuti da radovi kasne i da će ovu ljetnu sezonu umjesto obnovljenog i funkcionalnog aerodroma turiste opet dočekati gužve uz buku i prašinu gradilišta, u Upravi Zračne luke Split na čelu s direktorom Lukšom Novakom uvjeravaju nas da sve ide prema planu.

– Projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala provodi se u skladu s predviđenim tempom. Ulazak u novosagrađeni dio putničkog terminala planira se početkom turističke sezone. Svi su strukturni radovi završeni, u tijeku su radovi na unutarnjem uređenju i opremanju objekta – službeni je odgovor iz kojega proizlazi da će izvođači radova Kamgrad, Viadukt i KFK Tehnika poštovati ugovoreni rok završetka u srpnju 2019.

Čini se da je moguće da će splitski aerodrom srpanj, kao što je bilo i planirano, dočekati s novosagrađenim putničkim terminalom. Svi su strukturni radovi završeni u dogovorenom roku

Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala podrazumijevaju gradnju nove, sad već podignute zgrade s tri etaže na ukupno 35 tisuća četvornih metara, što će povećati kapacitet na 2500 putnika u vršnom satu odnosno na 3,5 milijuna putnika na godinu bez stvaranja gužvi. Prošle je godine kroz splitsku zračnu luku prošao rekordnih 3,1 milijun putnika. Sudeći prema novom rekordu zabilježenom u siječnju i najavama za ljetnu sezonu, i ove se godine očekuje daljnji rast prometa, koji traje već sedam godina, te rekordnih 3,3 milijuna putnika. Dvoznamenkasti rast prometa donio je tom poduzeću u većinskome državnom vlasništvu povećanje prihoda, ali i velike gužve tijekom vršnih opterećenja u ljetnoj sezoni. Aerodromska infrastruktura na desetak tisuća četvornih metara postojećeg terminala pucala je po šavovima na vrhuncu prijašnjih sezona.

Nakon završetka radova na novosagrađenom dijelu terminala u planu je i adaptacija starog terminala te spajanje s novim, što je, prema prijašnjim najavama, također trebalo biti dovršeno do početka ove turističke sezone. Novi će terminal uz ostalo imati šest automatiziranih linija za pregled putnika i ručne prtljage, automatiziranu sortirnicu za prtljagu, niz komercijalnih sadržaja u prostoru čekaonice i restoran s pogledom na stajanku. Zračnih mostova neće biti, što je objašnjeno time da su više od pola prijevoznika niskobudžetne tvrtke koje se ne koriste zračnim mostovima zbog smanjenja troškova i brzine te da je zahvaljujući izlazima bez zračnih mostova terminal ‘otvoren i intuitivan‘.

13. srpanj 2024 11:48