Aktualno
StoryEditor

Rotary klubovi donirali 1,1 milijun kuna KBC-u Split za medicinsku opremu

12. Listopad 2017.

Zavod za neurokirurgiju splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) dobio je donaciju medicinske opreme od Rotary klubova Solin, Split, Kaštela i nizozemskog Heerenveena, vrijednu više od 1,1 milijun kuna, koliko je prikupljeno u humanitarnom projektu ‘Krug prijateljstva‘.

>>>Novi broj Lidera: Agrokor – Pet mogućih modela nagodbe s vjerovnicima

Voditelj projekta ‘Krug prijateljstva‘ Danijel Jozić rekao je kako je nabavljeno 28 bolesničkih kreveta za Odjel neurokirurgije, sterotaksijski uređaj za biopsiju moždanih tumora, sustav tabularnih retraktora, a realizirana je i edukacija neurokirurga u KB Dubrava, kao i u inozemstvo gdje će splitski liječnici otputovati sljedeći tjedan.

Od samog početka humanitarne akcije prošle su dvije godine, podsjetio je Jozić, naglasivši da na "ovome neće ostati".

- Za desetak dana predstavnik Zavoda za neurokirurgiju i ja putujemo u Nizozemsku na uzvratni posjet našem međunarodnom partneru. Ideja je da razradimo daljnje aktivnosti i projekte koji će se u bližoj budućnosti sigurno realizirati u korist Zavoda. Sljedeći koraci će biti podizanje kompetencija Zavoda, a ministarstvo je to koje će voditi računa o nabavci opreme, najavio je voditelj projekta ‘Krug prijateljstva‘.

Novac za opremu i edukaciju kadra

Nakon primopredaje opreme pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC Split, dr. Vlatko Ledenko, kazao je da su od prikupljenog novca kupili ono što je tom odjelu najpotrebnije, a to je oprema i isto toliko bitna edukacija kadra.

Potvrdio je kako današnjom donacijom humanitarna akcija nije završila već je to samo njen prvi dio s obzirom da će se nastaviti kroz daljnju edukaciju specijalizanata u vanjskim neurokirurškim ustanovama u Europi. Dr. Ledenko istaknuo je da su liječnici u neurokirurgiji potpuno ovisni o novim tehnološkim dostignućima, svjesni da toga puno još treba, no ići će korak po korak.

>>>Za ‘zelene projekte’ raspoloživo 114 milijuna kuna

- Kroz našu ambulantu godišnje prođe 12 tisuća pacijenata, kroz Hitni kirurški prijam više od 3,5 tisuća osoba, godišnje napravimo do 700 operacija. Uvođenje sterotaksijskih procedura našoj bolnici puno znači. Na godišnjoj razini to znači da će između 20 i 30 pacijenata biti ‘odrađeni‘ u našoj operacijskoj sali bez potrebe odlaska u zagrebačke klinike. Dio edukacije je već obavljen, a dio će se tek obaviti da bi u prosincu mogli napraviti prvu takvu proceduru. Za prve dvije procedure će nam pri ruci biti kolege iz drugih ustanova, a kasnije ćemo ih izvoditi potpuno samostalno, istaknuo je pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC Split.

Zahvalio se Rotary klubovima koji su dali veliki doprinos, s obzirom da se od donacije kupila vrhunska oprema.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Split, Anton Marović ocijenio je kako je riječ o izuzetno vrijednoj donaciji splitskoj bolnici koju treba promatrati kao završnu akciju obnove neurokirurgije stradale u požaru u rujnu 2015. godine.

- Važno je da je prepoznato da se treba ulagati u ljude. Naši neurokirurzi tako odlaze u nizozemski Centar izvrsnosti neurokirurgije gdje će se educirati o radu na novoj opremi, zaključio je Marović.

20. travanj 2024 04:12