Aktualno
StoryEditor

Rusija odobrava Kubi zajam od 38 milijuna eura za kupnju oružja

02. Studeni 2018.

Rusija će Kubi odobriti 38 milijuna eura zajma za kupnju ruskog oružja, kazao je u petak zamjenik ministra financija, nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina s kubanskim kolegom Miguelom Diazom Canelom u Moskvi.

Ruske novine Kommersant prethodno su izvijestile da Moskva planira pozajmiti Kubi više od 50 milijuna američkih dolara kako bi joj omogućila kupnju ruske ratne opreme, uključujući tenkove, oklopna vozila, a možda i vojne helikoptere.

>>>Kubanska tranzicija između hrvatskoga i kineskog modela

Za vrijeme Putinova mandata, Rusija pokušava obnoviti veze i produbiti svoj utjecaj u Latinskoj Americi, posebice s državama skeptičnima prema američkom utjecaju, poput Kube, čije prijateljske veze s Moskvom datiraju iz razdoblja Sovjetskog Saveza.

Sergej Storčak, zamjenik ruskog ministra financija, kazao je kako će kubanska vojna delegacija posjetiti Moskvu za dva tjedna, kada bi se trebao potpisati dogovor o očekivanoj pozajmici za nabavu ratne opreme.

Kommersant je citirao neimenovani izvor iz ruske vojne industrije koji tvrdi da Kuba namjerava modernizirati rusku opremu koju trenutno koristi te također nabaviti novo oružje.

Putin je na konferenciji za novinare, koju je održao s kubanskim predsjednikom, istaknuo da na Kubi namjerava sagraditi stanicu koja će toj državi omogućiti priključenje u sustav globalne navigacije Glonass, ruskoj inačici GPS-a.

Ruski je predsjednik naglasio da je Moskva spremna pomoći Kubi u modernizaciji infrastrukture, uključujući željeznice.

Diaz Canel je u prvom službenom posjetu Rusiji od preuzimanja mandata te je pozvao Putina na Kubu iduće godine.

>>>Kuba legalizira istospolni brak

U zajedničkom obraćanju oba su predsjednika pozvala SAD da ponovo razmotri odluku o napuštanju Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se SAD povući iz INF-a, potpisanog 1987. Washington svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma temelji na razvoju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa od 2600 kilometara.

26. travanj 2024 12:49