Aktualno
StoryEditor

Ruski VTB očekuje gubitak u ovoj godini

06. Rujan 2022.
Andrej Kostin

Ruska banka VTB objavila je u utorak da će ovu godinu zaključiti s gubitkom, unatoč boljim ljetnim rezultatima, i najavila da će početi odobravati zajmove u kineskim juanima i valutama zemalja koje Rusiji nisu uvele sankcije.

Zbog ekonomskih sankcija Zapada bez presedana, ruski bankarski sektor pretrpio je goleme gubitke u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, a dužnosnici su primorali zajmodavce da drastično smanje izloženost američkom dolaru i euru.

Govoreći na ruskom Istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku, izvršni direktor VTB-a Andrej Kostin rekao je da banka i dalje očekuje da će ovu godinu zaključiti s gubitkom, unatoč ljetnom preokretu.

- Od srpnja naše je poslovanje počelo donositi dobit. Nadamo se da će treći i četvrti kvartal u cjelini biti u plusu - poručio je Kostin s foruma.

Upozorio je, međutim, da je banka pretrpjela 'značajne gubitke' u prvoj polovini godine, zbog kombinacije čimbenika, uključujući zamrznutu imovinu u inozemstvu, sankcije i otvorene devizne pozicije.

Naglasio je i da je banka u ovoj godini uočila velike promjene među svojim klijentima u pitanju valuta, koja se očitovala u padu udjela depozita u 'neprijateljskim' valutama sa 40 posto na početku godine na 15 posto.

Rusija je sve zemlje koje su joj zbog invazije na Ukrajinu uvele sankcije, uključujući Sjedinjene Države, članice Europske unije, Britaniju, Švicarsku i Japan, označila kao 'neprijateljske', tražeći od banaka i tvrtki da prestanu poslovati u njihovim valutama.

VTB planira prije kraja godine početi izdavati korporativne zajmove 'prijateljskim' zemljama, najavio je Kostin, signaliziravši potencijalni projekt u kineskim juanima ekvivalentan 450 milijardi rubalja, odnosno 7,4 milijarde dolara. Nije naveo pojedinosti.

VTB-ov prelazak na kinesku valutu slijedi primjer najvećeg ruskog zajmodavca Sberbanka, koji je u utorak izvijestio da je već počeo odobravati zajmove u juanima i da je zabilježio 'prilično veliku potražnju', primjećuje Reuters.

26. travanj 2024 04:28