Aktualno
StoryEditor

Sečin stavio Hrvatsku u središte Rosnjeftove strategije regionalnog razvoja

28. Listopad 2017.

Čelni čovjek ruske naftne kompanije Rosnjefta Igor Sečin izjavio je za Jutarnji list kako Hrvatska zauzima središnje mjesto u Rosnjeftovoj strategiji regionalnog razvoja te da za to ima više razloga  - od strateške vrijednosti Inine imovine do lokacije naftnih terminala preko kojih ruska kompanija može trgovati svojim proizvodima u okruženju.

Sve to može biti temeljem stvaranja središta trgovine usmjerenog na tržište Mediterana i središnje Europe, rekao je Sečin u intervjuu za sutrašnji Jutarnji list.

Podsjetio je kako su 2013. godine imali sastanke s predstavnicima hrvatske Vlade te predlagali  konkretne stvari i razgovarali o zajedničkim projektima, no dodao je kako je pitanje za hrvatsku stranu: zašto se nije ništa pokrenulo s mrtve točke?

>>>Semjen: Čekamo ponudu za prodaju udjela u Ini

Na upit bi li Rosnjeft bio zainteresiran, nakon konsolidacije vlasništva, za ulogu strateškoga partnerstva s Hrvatskom vladom, odluči li ona tražiti novog strateškog partnera u Ini, Sečin je odgovorio kako su oni "zainteresirani za učinkovite investicije u ovoj regiji" te da razmatraju mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu Ine.

>>>Plenković prihvatio poraz RH u arbitražnom okršaju s MOL-om, pokazao zanimanje za Rosnjeft

"To je klasična vertikalno integrirana kompanija, no, iz naše perspektive ključna imovina Ine su dvije velike rafinerije u Rijeci i Sisku," rekao je.

Naglasio je kako je upoznat s činjenicom da je hrvatska Vlada već nekoliko puta izjavila da očekuje modernizaciju rafinerija, no da je mađarski MOL, kao najveći dioničar Ine, najavio planove za zatvaranje postrojenja u Sisku tvrdeći da proizvodnja navodno nije isplativa i da radnika ima previše.

Fokus na riječkoj rafineriji

"Uprava Ine očito se fokusirala na riječku rafineriju koja je blizu mora i može se lakše uključiti u trgovački lanac", istaknuo je dodavši kako oni smatraju da nema razloga zatvarati rafineriju koja nakon modernizacije može zauzeti važnu poziciju na europskom tržištu prerade nafte.

>>>Država ima niz alternativa za ‘privatizacijski model’ otkupa Ine

Dapače, ona, kako je rekao, zapošljava visoko kvalificirane, iskusne stručnjake i ne može se dozvoliti da oni ostanu na cesti. "Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, kompanijina postrojenja bit će modernizirana i moći će proizvoditi naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti", rekao je Sečin.

Odgovarajući na pitanje na čemu temelji svoje prognoze da Inine rafinerije mogu biti konkurentne, Sečin je istaknuo kako primjećuje da pad cijena nafte nije doveo do pada cijena naftnih derivata u Europi jer je pojeftinjenje sirovine bilo kompenzirano povećanjem trošarina.

>>>Rafinerije Sisak i Rijeka neće se zatvarati, poslovanje Ine bit će usklađeno s međudioničarskim ugovorom (2016.)

"U tom kontekstu rafinerije na Mediteranu imaju značajni potencijal zahvaljujući prednostima u logistici", rekao je dodavši kako zbog toga razmatraju mogućnost jačanja svoje nazočnosti na ovom tržištu.

Kroz stvaranje integriranog lanca "proizvodnja - prerada - prodaja", naglasio je da žele doprijeti do krajnjeg potrošača. To možemo ostvariti u Hrvatskoj i zato sam siguran sam da potencijal za razvoj postoji te da ćemo uspjeti izgraditi strateško partnerstvo s hrvatskom Vladom u Ini, rekao je Sečin.

02. ožujak 2024 16:44