Aktualno
StoryEditor

FOTO: Šerif grupa u Glini otvorila nove pogone vrijedne 200 milijuna kuna

13. Svibanj 2017.

Šerif grupa otvorila je u svom Drvnom centru Glina novo kogeneracijsko postrojenje na bazi drvne biomase i novi pogon za proizvodnju seljačkog poda i ljepljenih ploča. Ukupna vrijednost ovih investicija je 200 milijuna kuna, a vlasnici tvrtke Murat i Damir Pašić, zajedno sa Muratovim unucima Amorom i Elmorom Barakovićem, nove su pogone predstavili velikom broju gostiju, njih 200-tinjak, među kojima su se našli i njihovi egipatski poslovni partneri, državni tajnici, predstavnici hrvatskih šuma i drvno-prerađivačke industrije te lokalni dužnosnici.

Hrvatske će šume sigurno biti u funkciji rasta izvoza, regionalnog razvoja, zapošljavanja i društveno-odgovornog poslovanja. Danas smo u Glini vidjeli impresivno postignuće  - rekao je Jakupčić.

Novo kogeneracijsko postrojenje vrijedno 145 milijuna kuna proizvodit će pet megavata električne energije i 12 megavata toplinske energije, čime će znatno povećati ovu proizvodnju za potrebe tvrtke, ali i za grijanje lokalnih institucija u Glini (škole, kaznionica…). Do sada su u svom kogeneracijskom postrojenju proizvodili 1,2 megavata električne energije i pet megavata toplinske. Ostatak investicije otpada na prateće radove, a uzvanicima je predstavljen i pogon za proizvodnju seljačkog poda i ljepljenih ploča vrijedan 16,5 milijuna kuna, čime je ova Grupacija napravila iskorak ka finalnoj proizvodnji.

>>>Ministarstvo: Odobrena količina šume za sječu manja od potražnje, nadzor u tijeku

Godišnje planiraju proizvesti 4.600 kubika seljačkog poda i preko 600 kubika lijepljenih ploča koje bi plasirali na tržišta Francuske, Njemačke i Engleske. Kako nam je rečeno, žele proizvoditi 80 posto lakiranih podova, a od Hrvatskih šuma očekuju prodaju deset tisuća kubika hrastovih trupaca godišnje s obavezom da će na drugim tržištima nabavati još najmanje toliko, možda i 15 tisuća kubika.

U funkciji rasta izvoza

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić rekao je da je cilj ove državne kompanije učiniti šumski resurs vrjednijim nego što je danas te da time budu zadovoljni država kao vlasnik i klijenti.

>>>Jakupčić: Povisit ćemo cijenu drva, pogotovo za pilane koje izvoze trupce i daske

- Hrvatske će šume sigurno biti u funkciji rasta izvoza, regionalnog razvoja, zapošljavanja i društveno-odgovornog poslovanja. Danas smo u Glini vidjeli impresivno postignuće  – rekao je Jakupčić, a župan Sisačko-moslovački Ivo Žinić istaknuo je da ovako vrijedne investicije na ovom području nije bilo više od 50 godina.

Suvlasnik Šerif grupe Murat Pašić kratko je rekao da ove godine u ovoj kompaniji očekuju rekordnih 500 milijuna kuna prihoda, od čega 300 milijuna kuna prihoda od izvoza te 50 milijuna kuna dobiti. Zaposlit će novih 50-ak radnika, a već sad ova Grupacija zapošljava njih 412. Pašić je dodao da je sve što je instalirano u ovim pogonima domaći proizvod ujedno pozvavši i druge investitore da što više kupuju hrvatske proizvode.

>>>Florian grupa: Spremni smo izgraditi tvornicu u Vukovaru i zaposliti 500 radnika, čekamo odluku

Osim Pašića, Žinića i Jakupčića gostima su se obratili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je došao u ime premijera Andreja Plenkovića, zatim državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Damir Šantek i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poslala je pismo podrške Šerif grupi ujedno se ispričavši što nije došla zbog ranije planiranih obaveza.

Među tisuću najperspektivnijih tvrtki u Europi

Na svečanosti otvaranja novih pogona u Glini moglo se čuti da je Šerif grupu Londonska burza uvrstila među tisuću najperspektivnijih tvrtki u Europi. Ova je tvrtka četvrta po veličini u Sisačko-moslovačkoj županiji iza Petrokemije, sisačke Željezare i Gavrilovića, no ujedno ima i najveći rast, i to ne samo u ovoj županiji, nego i u cijeloj hrvatskoj drvno-prerađivačkoj industriji.

>>>Varljiva statistika rasta: Država bi morala favorizirati finalnu proizvodnju

Inače, Drvni centar Glina prostire se na impresivnih 36 hektara na kojima se nalazi 80 tisuća četvornih metara raznih objekata u vlasništvu Šerif grupe. Centar se razvio iz nekadašnje devastirane pilane koja se prostirala na tri hektara, a koju je Šerif grupa kupila prije deset godina prepoznavši, kažu u ovoj tvrtki, potencijal drvno-prerađivačke industrije na ovom području.

Dva razreda stolara

Kako kažu u Šerif grupi, ovo nije kraj njihovih velikih investicija. Za dvije godine planiraju investirati u peletaru srednje veličine i proizvodnju specijalnih bukovih ploča (blažujka) te proizvodnju ljuštenog furnira i otpresaka. Dugoročna je investicija pak proizvodnja masivnog namještaja, ali napominju, uvjet je da se u Glini otvore dva razreda stolara koji bi u Šerif grupi svaki drugi dan bili na praksi. Upravo je na ovoj svečanosti župan Ivo Žinić najavio da će slijedeći tjedan s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem potpisati otvaranje dvaju spomenutih razreda. Inače, župan je rekao da je trebalo pune dvije godine da s Ministarstvom dogovore pokretanje ovog obrazovnog smjera, diskretno uputivši kritiku vlasti na nacionalnoj razini.

Svečanost otvaranja novih pogona u Drvnom centru Glina upotpunile su mažoretkinje Glinske banice i HAKUD Glinska tamburica, a kao šlag cijele manifestacije, uvečer je održan koncert Halida Bešlića.

19. travanj 2024 18:55