Aktualno
StoryEditor

Slučaj KABA: Sutkinja odrezala tri puta po tri godine zatvora da spriječi zastaru

18. Lipanj 2019.

Vijeće županijskog suda u Karlovcu pod predsjedanjem sutkinje Elme Kaleb Mamić danas je nepravomoćnom presudom osudilo bivše članove Uprave Karlovačke banke Miju Bursića, Sandu Cvitešić i Danka Seitera na kaznu izdržavanja zatvora u trajanju od po tri godine za svakog.

Riječ je o optužnici kojim se spomenutoj trojci na teret stavlja kazneno djelo zlouporabe položaja i pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi trećoj osobi, konkretno da su odlukom od 24. lipnja 1999. godine o otpisu preko 13,5 milijuna kuna neotplaćenog kredita tvrtci ‘Zagreb drvo‘ vlasnika Zdravka Pašalića za taj iznos oštetili Karlovačku banku.

Nakon dosad sedam neuspjelih pokušaja održavanja rasprave zbog korištenja raznih metoda opstrukcije od strane okrivljenika, kojima je začudo uvijek naglo pozlilo večer ili ujutro na dan rasprave, za što su uredno dostavljali liječničku dokumentaciju, pa otkazivanja punomoći svojim braniteljima, pa traženjima izuzeća sudaca, sutkinja Elma Kaleb Mamić na prošlom pokušaju održavanja rasprave odredila je za sve optužene branitelje po službenoj dužnosti.

S obzirom da se na današnjem ročištu nitko od okrivljenika nije pojavio pravdajući se zdravstvenim problemima, sutkinja se, s obzirom da su ipak bili svi branitelji, pozvala na član 402. stavak 4. Zakona o kaznenom postupku i odlučila krenuti u raspravu i suditi okrivljenima u odsutnosti.

Branitelji su se složno tome usprotivili, protiveći se uzimanju u obzir izjava brojnih svjedoka i nalaza ovlaštenih sudskih vještaka uzetih tijekom istrage, tražeći da se svi svjedoci, pa čak i u međuvremenu preminula bivša predsjednica Gradskog vijeća Ankica Mamić, ponovno neposredno ispitaju tijekom dokaznog postupka.

Poziva se obrana i na mišljenje predstojnika katedre kaznenog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Davora Derenčinovića, po kojem se u vrijeme donošenje odluke o otpisu duga Pašaliću kaznenim djelom nije smatralo pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi pravnoj osobi, kao što je to u ovom slučaju ‘Zagreb drvo‘, a napominje obrana i da je u to vrijeme otpisivanje dugova tvrtkama u teškoćama bila redovita praksa i vodećih banaka u Hrvatskoj kao što su to Zagrebačka i Privredna banka Zagreb...a na kraju kažu i da su za donošenje takve odluke imali odobrenje Nadzornog odbora.

[caption id="attachment_388794" align="aligncenter" width="750"]Izricanje presude u odusnosti bivšim članovima Uprave Karlovačke banke Miji Bursiću, Sandi Cvitešić i Danku Seiteru Izricanje presude u odusnosti bivšim članovima Uprave Karlovačke banke Miji Bursiću, Sandi Cvitešić i Danku Seiteru[/caption]

Odbacivši te zahtjeve sutkinja je zajedno s vijećem donijela spomenutu presudu na tri godine zatvora, na što će, jasno je, uslijediti žalbe. Međutim, bitna posljedica današnje presude je u tome što ona odgađa za dvije godine nastup zastare na ovaj predmet, a koja je trebala nastupiti istekom 24. lipnja ove godine.

U obrazloženju presude sutkinja Kaleb Mamić naglasila je da su Sanda Cvitešić i Danko Seiter već osuđeni za istovjetno kazneno djelo koje su učinili u korist treće osobe, (radi se o pokušaju oprosta dospjelog neotplaćenog duga od 1,2 milijuna kuna tvrtki „Lana commerce“, vlasnika Nikole Hanžela, u to vrijeme i predsjednika Skupštine Karlovačke banke), a što ukazuje, kazala je Kaleb Mamić, da su oni bili ustrajni u činjenju takvih kaznenih djela, pa je kazna zatvora u trajanju od tri godine primjerena težini djela.

S obzirom na današnji ekspresni završetak serijala s bivšim članovima Uprave Kabe, pitanje je kako će teći za srijedu zakazano ročište u razdvojenom predmetu protiv Zdravka Pašalića, koji se navodno liječi u nekom od lječilišta u BiH.

24. svibanj 2024 12:59