Aktualno
StoryEditor

Slučaj kiretaže ‘na živo‘: Je li bolje u privatnim ili javnim bolnicama?

12. Listopad 2018.

Jučerašnji govor Mostove Ivane Ninčević Lesandrić u kojem je detaljno opisala traumu koju je doživjela prilikom postupka kiretaže u splitskom KBC-u ozbiljno je uzburkao javnost, pa smo se odlučili raspitati kakvo je stanje kod privatnika. Cijene su nešto više nego u javnim ustanovama, ali je zato pritužbi puno manje.

>>>Bjelovarsko-bilogorska županija daje milijun kuna godišnje za privlačenje liječnika

Porazgovarali smo s dvije ravnateljice privatnih klinika koje su nam poručile da se kod njih anestezija, bilo lokalna ili opća, administrira uvijek. Ali ono što ih je u slučaju Ninčević Lesandrić najviše iznenadilo bilo je: vezivanje.

- Moram priznati da mi je teško povjerovati, niti sam ikad čula od svojih pacijentica da su bile vezane  prilikom kiretaže ili aspiracije. Što se tiče kiretaža ili aspiracija kod trudnica, mi ih u Poliklinici Sunce ne radimo, jer su za isto potrebne posebne dozvole. Ono što radimo su kiretaže kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Uvijek se rade u anesteziji, a koju ćemo anesteziju izabrati ovisi o zdravstvenom stanju pacijentice, kao i osobnoj želji ako nema medicinskih kontraindikacija, kazala je za Lider Eva Jendriš Škrljak, ravnateljica poliklinike Sunce.

Postupak kiretaže ili aspiracije u privatnim ustanovama kreće se između 2500 i 4500 kuna. U javnim je ustanovama prosječna cijena prije četiri godine bila 1840 kuna, a ove se godine kreće oko 2300 kuna, bez iznosa za negativnu krvnu grupu i opću anesteziju, koji se ponegdje dodatno naplaćuju.

>>>Bolnički limiti u 2018. viši za 300 milijuna kuna

Ravnateljica jedne zagrebačke privatne bolnice u kojoj se vrše pobačaji na zahtjev nije mogla komentirati vezivanje, ali nam je rekla kako se u njihovoj ustanovi za postupak kiretaže pacijentici ‘uvijek‘ administrira opća anestezija, osim u slučaju da postoje kontraindikacije, jer je, kako napominje, to iskustvo ‘izuzetno bolno, kako emocionalno, tako i fizički‘.

17. travanj 2024 16:29