Aktualno
StoryEditor

Slučaj ZTE: Trump se opet predomislio i ostavio analitičare u čudu

15. Svibanj 2018.

Dokazavši još jednom da se s njim nikad ne zna, američki predsjednik Donald Trump zabezeknuo je svijet najnovijom promjenom mišljenja. Ovaj put se naglo i potpuno neočekivano predomislio u pogledu kineskog ZTE-a, koji je prošli tjedan obustavio operacije zbog američkih mjera. Jedan od najvećih proizvođača telekomunikacijske opreme na svijetu našao se pred propasti nakon što su američke vlasti, kao odmazdu za ZTE-ovo kršenje sankcija prema Iranu i Sjevernoj Koreji, ali i mjeru zaštite nacionalne sigurnosti, zabranile domaćim kompanijama poslovanje s kineskim divom.

>>> Trgovinski rat: Kineski div ZTE na rubu propasti zbog Amerike

Bez pristupa američkom tržištu, i važnije, američkim dobavljačima, ZTE je ostao bez zaliha i bio prisiljen do daljnjega prekinuti poslovanje. Imajući u vidu ledene odnose između Kine i SAD-a, propadanje kompanije se činilo gotovom stvari sve dok u ponedjeljak Trump nije odlučio ukinuti sve mjere prema ZTE-u i, još bizarnije, poželjeti kompaniji brz oporavak.

Analitičari sada pokušavaju čitanjem dlanova i promatranjem zvijezda shvatiti što stoji iza ovog zapanjujućeg zaokreta.

Analitičari sada pokušavaju čitanjem dlanova i promatranjem zvijezda shvatiti što stoji iza ovog zapanjujućeg zaokreta, a jedino racionalno objašnjenje, ako su takva uopće primjenjiva na američkog predsjednika, pretpostavlja da se radi o nekom skrivenom dogovoru Pekinga i Washingtona, ili o Trumpovoj primjeni koncepta mrkve i batine ususret novoj rundi pregovora o trgovinskim odnosima između Kine i SAD-a. Tome u prilog ide i njegov tweet u kojem sugerira da se radi o potezu u širem kontekstu.

‘ZTE, velika kineska telekom kompanija, kupuje velik postotak dijelova od američkih kompanija. Ovo isto odražava i širi trgovinski sporazum o kojem pregovaramo s Kinom i moj osobni odnos s predsjednikom Xijem‘, napisao je Trump.

>>> Kina će imati koristi od povlačenja SAD-a iz sporazuma o nuklearnom programu

Izgledno je dakle se radi o potezu u dobroj vjeri kako bi se ‘podmazali‘ nadolazeći pregovori, ali sa Trumpom je sigurno samo da ništa nije sigurno, pa se možda opet predomisli. U cijeloj je aferi možda najsimpatičnija preporuka američkih obavještajnih agencija potrošačima da ne kupuju ZTE mobitele jer bi mogli biti korišteni za špijuniranje. Tko o čemu, američke obavještajne agencije o nadzoru građana.

19. travanj 2024 17:28