Aktualno
StoryEditor

Squeeze out: U 99 tvrtki može se očekivati istiskivanje manjinskih dioničara

02. Veljača 2019.

U posljednjih godinu dana glavni dioničari 11 kompanija istisnuli su manjinske dioničare. Posljednja dva slučaja dogodila su se u siječnju ove godine –​ Lonia i Jadranka. Vlasnik trgovačkog lanca Lonia je prije istiskivanja imao 97 posto udjela, a Beta ulaganja imala su 98,7 posto vlasništva u Jadranki. U slučaju Lonije, svi manjinski dioničari dobili su 141,44 kune po dionici, a dioničari Jadranke 700 kuna po komadu. Rovinjski Adris, na čijem je čelu Ante Vlahović, u zadnje je vrijeme u dvije akcije ‘squeeze outa‘. Lani u rujnu isplatio je manjinske dioničare Cromarisa, a nedavno je ušao i u postupak istiskivanja preostalih dioničara HUP Zagreba.

Prema podacima Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD), u čak 99 dioničkih društava u Hrvatskoj stečeni su uvjeti za istiskivanje manjinskih dioničara. Naime, podaci SKDD-a pokazuju da vlasnici 62 tvrtke već sada mogu provesti istiskivanje, a u preostalih 37 kompanija najveći vlasnici ipak moraju dokupiti još pokoju dionicu ne bi li prešli prag od 95 posto.

U Osijek Koteksu glavni dioničar Zomab Group drži 99,99 posto vlasništva. Na sličnom postotku je i glavni dioničar Pan turista – Arriva Hrvatska. Banka kovanica također ima najvećeg dioničara – Cassa di Risparmio Della Repubblica di San Marino – koji ima 99,7 posto dionica. I tvornica ulja Čepin također može lako postati kompanija s jednim vlasnikom budući da glavni dioničar (Marko Pipunić preko tvrtki Žito i Mambo) drži 99 posto tvrtke.

Od zvučnijih imena možemo izdvojiti i Siemens, čiji glavni dioničar ima nešto više od 98 posto dionica. Brodotrogir ima isto tako najvećeg dioničara – Kermas energiju Danka i Nenada Končara, koja ima u vlasništvu nešto više od 95 posto.

SKDD-ovi podaci pokazuju da vlasnici 62 tvrtke odmah mogu provesti istiskivanje, a u preostalih 37 najveći vlasnici ipak moraju dokupiti još pokoju dionicu ne bi li prešli prag od 95 posto

Ispod praga od 95 posto, koji je potreban za istiskivanje manjinskih dioničara, također ima zvučnih ima. Tako bismo izdvojili i Dukat. Naime, tvrtka kći francuskog Lactalisa, B.S.A. International, sa sjedištem u Belgiji, još je 2007. godine prilikom preuzimanja stekla 93,7 posto vlasništva u toj kompaniji i od tada se taj udio nije mijenjao. Tu su i iNovine, koje je British American Tobacco (BAT) kupio u sklopu preuzimanja duhanskog biznisa od Adrisa. Podaci SKDD-a pokazuju da BAT ima 93,4 posto udjela u iNovinama. Tankerska plovidba, čijim se dionicama nekada trgovalo na Zagrebačkoj burzi, ima dioničara koji drži gotovo 93 posto vlasništva.

Najveći dioničar Sunčanog Hvara s udjelom od 92,4 posto je PTR Prime Tourist Resorts, a braća Pivac imaju 90,76 posto udjela u Mesnoj industriji Vajda. S time da Vajda d.d ima 4,22 posto vlastitih dionica. Stoga, kada se te trezorske dionice maknu, braća Pivac zapravo imaju 94,75 posto udjela i lako mogu, kad bi to htjela, provesti istiskivanje manjinskih dioničara.

Inače, temeljem Zakona o dioničkim društvima, dioničar koji ima najmanje 95 posto vlasništva u nekom dioničkom društvu može sazvati glavnu skupštinu i donijeti odluku o istiskivanju manjinskih dioničara. On određuje ‘primjerenu‘ otpremninu u novcu, a tu primjerenost moraju ispitati jedan ili više vještaka koje na zahtjev glavnog dioničara imenuje nadležni trgovački sud.

25. lipanj 2022 15:56