Aktualno
StoryEditor

Što poduzetnicima donosi uvođenje obaveznog elektroničkog računa u javnoj nabavi?

23. Listopad 2018.

Prema najavama ministra gospodarstva Darka Horvata, elektronički račun bit će u potpunosti obvezan od 1.srpnja iduće godine u svim postupcima javne nabave. Što će to konkretno značiti za sve uključene u proces, upitali smo Marina Štimca, voditelja tima Backoffice prodaje u tvrtci Moj-eRačun.

- Svi javni i sektorski naručitelji, ili pojednostavljeno, velika većina korisnika državnog i lokanog proračuna od 1. srpnja iduće godine bit će obvezna zaprimati i slati isključivo e-račune bez obzira na vrijednost posla i to u formatu propisanom europskom normom o standardizaciji e-računa. Na to ih obvezuje Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, koji je jednoglasno usvojen u Saboru – pojašnjava Štimac.

Dodao je da se koncem ove godine sprema i još jedna novina, a to je da će od prosinca ove godine javni i sektorski naručitelji morati zaprimiti e-račun ako im dobavljač isti pošalje umjesto papirnatog.

>>>E-račun od 2019. obvezan u postupcima javne nabave

Ne budu li se pridržavali tih odredbi, posljedice za korisnike državnog i lokalnog proračuna su visoke novčane kazne, kako za cijelo društvo tako i za odgovornu osobu ako nakon 1. prosinca odbiju zaprimiti e-račun koji im je dobavljač poslao ili ako nakon 1.srpnja zaprime ili pošalju e-račun koji nije pravilnog formata.

Za pravne subjekte koji izdaju račune naručiteljima to znači da im se u javnoj nabavi uskoro više neće moći odbiti e-račun. Druga bitna stvar za njih je da će naručiteljima biti obvezni poslati e-račun bez obzira na vrijednost posla, objašnjava Štimac.

Da bi se izbjegla ta mogućnost, Moj e-Račun i Poslovni tjednik Lider u petak organiziraju edukaciju o elektroničkom računu. Druga edukacija bit će održana u prosincu.

Ako pak naručitelju u javnoj nabavi pošalju papirnati račun umjesto elektroničkog nakon 1. srpnja, naručitelj ga neće smjeti zaprimiti pod prijetnjom kazne, a pravni bi subjekt mogao ostati praznih ruku.

 

24. travanj 2024 13:00