Aktualno
StoryEditor

Što učiniti kada vam na automobil padne stablo ili komad krova?

13. Svibanj 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=otTaLf8k7yE

Nevrijeme koje je zahvatilo Zagreb rezultiralo je brojnim štetama. Padala su stabla, grane, plakati, tende i krovovi. Ako se i vaš automobil našao na putu nekom od tih ‘projektila‘, evo što je najbolje napraviti.

Ako je na vaš automobil palo stablo ili neki veći predmet koji ne možete sami maknuti, trebate pozvati vatrogasce na telefonski broj 193, oni će izaći na teren i maknuti ga, savjetuje Državna uprava za spašavanje.

Ako trebate službeni zapisnik o prirodi, težini i okolnostima nastanka štete, obratite se policiji na telefonski broj 192.

Ako živite u Zagrebu, obratite se na besplatni telefon Zagrebačkog holdinga 0800 818 919.

Ono što također morate učiniti je nazvati svoju osiguravateljsku kuću i provjeriti što u tom slučaju napraviti kako bi vam priznali nastalu štetu. Ovisno o vrsti osiguranja automobila, trebali biste dobiti upute u postupcima naknade štete. Neki osiguravatelji kažu da je dovoljno da slikate situaciju na licu mjesta. Naravno, trebate doći i kod njih na procjenu štete, piše N1.

Tko bi trebao platiti nastalu štetu ovisi o tome kome pripada stablo ili određeni predmet.

"Procedura je takva da ovisi kome pripada to stablo ili određeni predmet. I onda se može, kad se sazna tko je nadležan, pokrenuti postupak, odnosno aktivirati polica", kaže Mladen Mesec iz Croatia osiguranja kaže.

U slučaju da vam je automobil uništilo drvo s javne površine, štetu bi vam morala platiti lokalna samouprava. Njihova je dužnost brinuti se o drveću koje se nalazi uz uz cestu, a plaćaju i osiguranje, piše 24 sata.
02. prosinac 2022 04:15