Aktualno
StoryEditor

Stope slobodnih radnih mjesta u EU i Hrvatskoj porasle

18. Rujan 2018.

Stopa slobodnih radnih mjesta u drugom je kvartalu u Europskoj uniji i eurozoni ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok je porasla prema godini ranije; a i u Hrvatskoj je blago porasla na godišnjoj, a pala na kvartalnoj razini, pokazuje izvješće Eurostata.

U 28-članom EU sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u drugom je tromjesečju 2018. godine iznosila 2,2 posto, koliko je iznosila i u prethodnom tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. U drugom tromjesečju godine ranije iznosila je dva posto.

U 19-članoj eurozoni se na kvartalnoj razini također nije promijenila i iznosila je 2,1 posto. U usporedbi, pak, s istim razdobljem godine ranije uvećana je za 0,2 postotna boda, kao i na razini EU-a u cjelini.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u drugom ovogodišnjem kvartalu skliznula na 1,9 posto, s 2,1 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. U drugom tromjesečju 2017. iznosila je 1,8 posto, pokazalo je izvješće Eurostata objavljeno u ponedjeljak.

>>> Rast stope slobodnih radnih mjesta iu Hrvatskoj i u eurozoni

Promatrano po sektorima, na razini EU-a u cjelini u sektoru industrije i graditeljstva stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je 2,1 posto, a u uslužnom sektoru 2,5 posto. Slična je situacija i u eurozoni, gdje je u sektoru industrije i graditeljstva ona iznosila 1,9 posto, a u uslugama 2,4 posto.

U Hrvatskoj u sektoru industrije i graditeljstva ona je u drugom kvartalu iznosila 1,8 posto, a u uslužnom sektoru dva posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Među zemljama članicama EU-a, čijim je usporedivim podacima EUROSTAT raspolagao, daleko najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u drugom je kvartalu imala Češka, od 5,4 posto. Slijede Belgija, s 3,5 posto, Nizozemska s 3,1 posto i Njemačka, gdje je ona iznosila 2,9 posto.

S druge strane, najniže stope slobodnih radnih mjesta zabilježene su u Grčkoj, od 0,7 posto, te Bugarskoj, Španjolskoj i Portugalu, gdje su one iznosile po 0,9 posto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, stopa slobodnih radnih mjesta u drugom je kvartalu uvećana u 20 zemalja članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, sa stopom višom za 0,1 postotni bod.

Najviše je prema godini ranije ona porasla u Češkoj, za 1,8 postotnih bodova, a slijede Latvija i Cipar, s 0,8 i 0,6 postotnih bodova višom stopom, dok je u Mađarskoj, Nizozemskoj i Finskoj uvećana za po 0,5 postotnih bodova.

Pad stope slobodnih radnih mjesta na godišnjoj je razini zabilježen samo u Estoniji, za 0,3 postotna boda, dok je ostala nepromijenjena u Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Litvi, Malti, Portugalu i Rumunjskoj.

Statistički ured EU-a izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tablicu budući da njihovi podaci "nisu striktno usporedivi", navodi se u izvješću.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

12. lipanj 2024 23:15