Aktualno
StoryEditor

Stvara se savez država za ‘bezugljensku‘ proizvodnju energije

18. Studeni 2017.

Najmanje 15 država već je pristupilo međunarodnom savezu koji planira do 2030. godine postupno izbaciti ugljen iz proizvodnje električne energije, objavili su u četvrtak izaslanici na pregovorima Ujedinjenih naroda o klimi.

Formiranje Saveza za proizvodnju energije bez ugljena (Powering Past Coal Alliance) inicirale su Britanija, Kanada i Maršalovi Otoci, pozivajući u pismu i druge zemlje da im se pridruže – objavio je Reuters. Prema navodima delegata na pregovorima u Bonnu, savezu su u međuvremenu pristupile i Danska, Finska, Italija, Francuska, Nizozemska, Portugal, Belgija, Švicarska, Novi Zeland, Etiopija, Čile i Meksiko.

>>> Od ugljena i čelika do zelene renesanse: Essen, najčišći grad Njemačke

Do 2018. godine i summita UN-a o klimi savez bi trebao brojiti 50 zemalja. Za sada mu nisu pristupile zemlje koje spadaju među najveće potrošače ugljena, poput Kine, SAD-a, Njemačke i Rusije.

Neimenovani izvor kazao je za Reuters da je inicijativu za izbacivanje ugljena iz upotrebe u energetici do sada potpisalo najmanje dvanaestak zemalja te pojedine savezne američke države, kanadske pokrajine i neke kompanije.

Inicijativa je formirana nekoliko dana nakon što su dužnosnici američkog kabineta zajedno s predstavnicima energetskih kompanija na rubu konferencije u Bonnu održali skup kako bi promovirali fosilna goriva.

21. veljača 2024 07:15