Aktualno
StoryEditor

Sud Europske unije ukinuo trgovinsku tajnu u sporovima oko pesticida

26. Studeni 2016.

Sud Europske unije (CJEU) je presudio da trgovinske tajne više ne mogu biti izlika za uskraćivanje informacija o pesticidima puštenima u zrak, vodu, zemlju i biljke, javlja EurActiv Španjolska.

- Povjerljivost komercijalnih i industrijskih informacija se ne smije prizivati da bi se isključilo otkrivanje takvih informacija – odvagnuo je sud sa sjedištem u Luxembourgu.

Odluka je donesena nakon zahtjeva Greenpeacea i Europske mreže za akciju protiv pesticida (PAN) da im se dopusti pristup dokumentima povezanima s komercijalnom autorizacijom glifosata (wiki), sastojka danas uobičajenog u većini pesticida koji prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) "vjerojatno" izaziva rak.

Aktivistima je pristup dijelu informacija uskratila Europska komisija, uz argument da je njena dužnost štititi intelektualno vlasništvo proizvođača. Sud je istovjetnu odluku donio u slučaju nizozemske udruge za zaštitu pčela kojoj je pod izlikom trgovinske tajne informacije uskratio biokemijski industrijski titan Bayer.

31. siječanj 2023 23:36