Aktualno
StoryEditor

Sve više tech giganta zagovara uvođenje osnovnog univerzalnog dohotka

27. Kolovoz 2017.

S obzirom na to da automatizacija postaje svakodnevica, vrlo je vjerojatno da će kroz neko vrijeme roboti preuzeti razne vrste poslova koje su do sada obavljali ljudi. Posljedično, velik broj ljudi neće moći obavljati posao za koji su kvalificirani. Kao rješenje ovog problema često se predlaže uvođenje osnovnog univerzalnog dohotka (universal basic income, UBI), a na području Silicijske doline sve je više zagovaratelja te ideje.

Stewart Butterfield, suosnivač servisa Flickr i Slack, jedan je od mnogih tech milijardera koji javno podupiru univerzalni dohodak, prenosi Futurism.

Butterfield je na Twitteru objasnio da bi temeljhni dohodak čak i u malim iznosima povećao broj poduzetnika.

https://twitter.com/stewart/status/893488946188963841

Sličan komentar imao je nedavno i Richard Branson koji je izjavio da bi osnovni dohodak ohrabrio ljude da pokrenu vlastito poslovanje i projekte.

U skupinu zagovaratelja spadaju mnogi najbogatiji giganti tech industrije koji su veoma glasni u podržavanju ideje. Među njima su Elon Musk, Mark Zuckerberg i Bill Gates koji je nedavno izjavio da će porast automatizacije prisiliti vlasti da uvedu UBI.

>>>‘Novi društveni ugovor’: Musk, Zuckerberg i Altman podržali temeljni dohodak

S druge strane, postoji nekolicina onih koji se ne slažu. Vlasnik momčadi Dallas Mavericks i predsjednik AXS TV, Mark Cuban, izjavio je kako bi uvođenje univerzalnog dohotka bilo najgori mogući odgovor na nedostatak radnih mjesta uzrokovan automatizacijom.

Najveće pitanje jest od kud će se generirati novčana sredstva? Jedni tvrde da bi trebalo oporezivati robote, dok drugi smatraju kako bi postojeći sustav socijalne skrbi trebalo izmijeniti da se u njega uklopi osnovni dohodak.

>>>Istraživanje: Povećanje minimalca ubrzava automatizaciju

Očigledno je da će trebati mnogo napora za uvođenje osnovnog univerzalnog dohotka, no u svakom slučaju ideja ima velik potencijal da ljudima promijeni život na bolje.

01. svibanj 2024 21:20