Aktualno
StoryEditor

Šverko: Nitko od 600 radnika iz Uljanika neće otići bez otpremnine

29. Kolovoz 2018.

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko potvrdio je u srijedu popodne novinarima kako je prije desetak dana dobio skraćenu verziju plana restrukturiranja Uljanika koji je danas objavio "Glas Istre", no da "još nitko javno nije iznio pojedinosti o tome što se zapravo sprema", a kako je istaknuo, nitko od 600 radnika koji bi prema planu trebali dobiti otkaz neće otići bez otpremnine.

Po tom planu oko 600 radnika bi trebalo dobiti otkaz uz prosječnu otpremninu po radniku od 115.500 kuna.

"Bez otpremnine sigurno neće nitko otići, pa se zato novac za to mora naći, a sredstva bi u omjeru 50:50 trebali osigurati država i strateški partner", poručio je Šverko.

>>> EK još nije završila analizu restrukturiranja Uljanika

Kako je objavio "Glas Istre", planom restrukturiranja predviđa se smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, od ugovaranja broda do njegove isporuke brodovlasnicima, s time da bi se jedino sektor koji je odgovoran za projektiranje i konstrukciju trebao povećati kako bi se unaprijed osigurala preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. I dok se stanovi i apartmani prema planu restrukturiranja neće graditi, na atraktivnom prostoru uz more gradila bi se marina, što potvrđuje podatak da će se na tom području razviti "infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije".

Marinu bi, kako se navodi u planu, trebao razviti sam Uljanik kroz vlastiti doprinos i investiciju od 225 milijuna kuna na površini od 300.000 metara četvornih koja obuhvaća i kopno i more, a njezina će realizacija ovisiti o odluci Vlade i o tome hoće li država produžiti koncesiju za Arsenal te ju prilagoditi za servisno-uslužne djelatnosti.

Naime, zasad Uljanik ima koncesiju samo za brodograđevnu djelatnost. Isto tako, ta bi marina mogla iziskivati i promjene u Generalnom urbanističkom planu Grada Pule, a kako stoji u njemu, pripreme za koncesijske i građevinske dozvole počet će u rujnu nakon primjene programa restrukturiranja. Dobivanje koncesije po njihovim prognozama određeno je za travanj 2019.

>>> Procurio plan restrukturiranja Uljanika, 600 radnika dobiva otkaz

Predsjednik štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je također kako mu ne pada na pamet više se kandidirati u Nadzorni odbor tog društva. Naime, uskoro bi trebala biti poznata imena radnika koji će se kandidirati za novi Nadzorni odbor budući da su njegovi sadašnji članovi kao i Uprava dali mandate na raspolaganje.  Neslužbeno se doznaje kako bi u novi Nadzorni odbor mogao ući i netko iz Stožera za obranu Uljanika.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata ocijenio je kako se "svi oni koji su doveli radnike Uljanika u ovakvu situaciju danas skrivaju po svojim kućama".


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

04. ožujak 2024 17:02