Aktualno
StoryEditor

Svjetske burze porasle, trgovanje nestabilno

23. Listopad 2022.
dolar, pad

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se nesigurno jer dok središnje banke podižu kamatne stope, što vodi usporavanju gospodarskog rasta, nema previše razloga za kupnju rizičnijih investicija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 4,7 posto, na 31.082 boda, dok je S&P 500 skočio 4,9 posto, na 3.752 boda, a Nasdaq indeks 5,2 posto, na 10.849 bodova.

Najveći tjedni skok tih indeksa od lipnja zahvaljuje se, među ostalim, izvješću Wall Street Journala u petak da se neki čelnici Feda zalažu za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže.

Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala je za WSJ da je vrijeme da se počne razgovarati o usporavanju tempa povećanja kamata kako bi se izbjegao pad gospodarstva.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, ponovio je, pak, svoje stajalište da bi Fed trebao povećati kamate na otprilike 4,5 posto do početka iduće godine, a potom ih držati na toj razini.

Podršku tržištu pružili su i nešto bolji nego što su se ulagači plašili kvartalni poslovni rezultati kompanija.

No, nešto veće zarade nego što se procjenjivalo zahvaljuju se smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle.

To se ponajviše zahvaljuje smirivanju britanskog financijskog tržišta, nakon što je britanska vlada odustala od kontroverznog plana smanjenja poreza bogatijima, a povećanja državnog zaduživanja.

No, politička kriza u Britaniji daleko je od smirivanja jer je premijerka Liz Truss prošloga tjedna podnijela ostavku, pa se traži novi čelnik Konzervativne stranke i vlade.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošloga tjedna 1,6 posto, na 6.969 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,35 posto, na 12.730 bodova, a pariški CAC 1,75 posto, na 6.035 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 26.890 bodova.

02. veljača 2023 08:56