Aktualno
StoryEditor

Tehnika: Kroz ESOP-ova vrata u vlasništvo 20 posto dionica ušli Kinezi?

14. Kolovoz 2019.

Prema svemu sudeći, iza tvrtke Luxury Real Estate, kojoj je Tehnika ESOP prodala 20 posto dionica, stoji kineska kompanija Zhongya Holding. Ta je kompanija lani dokapitalizirala Luku Zadar

Radnici Tehnike, koji su dionice te posrnule građevinske tvrtke imali ‘kroz‘ tvrtku Tehnika ESOP, više nemaju te dionice u svojemu vlasništvu. Udjel od 20 posto prodali su tvrtki Luxury Real Estate, čiji je direktor Zvonimir Zlopaša. Prema obavijestima sa Zagrebačke burze nije poznata cijena po kojoj je Tehnika ESOP prodala dionice Tehnike.

Objavljeno je samo osnovno – jedni su prodali, a drugi kupili. Pod pretpostavkom da je Luxury Real Estate platio tržišnu cijenu, dakle onu koja je tada bila aktualna na ZSE-u (oko 130 kuna po dionici), dobije se iznos od gotovo pet milijuna kuna koliko je Tehnika ESOP dobila za svoju petinu udjela u Tehnici. Pokušali smo kontaktirati direktora Tehnike ESOP Brunu Müllera, ali nije odgovorio na poziv.

Zvonimir Zlopaša ujedno je predložen za člana Nadzornog odbora Tehnike. Glavna skupština Tehnike održat će se u četvrtak 22. kolovoza pa ćemo vidjeti hoće li Zlopaša biti išta više osim člana NO-a.

Nije poznato je li on, odnosno njegova tvrtka Luxury Real Estate, kupio dionice Tehnike ‘za sebe‘ ili za kineske partnere.

Naime, Zlopaša je do prije godinu dana bio jedini osnivač tvrtke Luxury Real Estate, a onda se u sudskom registru dogodila promjena i umjesto njega osnivač je postala kineska kompanija Zhongya Holding, koja je pak potkraj prošle godine postala poznata po tome što je preko tvrtke Zadar Seaport dokapitalizirala Luku Zadar s 44,5 milijuna kuna.

Inače, Lider je početkom listopada prošle godine pisao o tome da se kineski investitori diskretno raspituju i zanimaju za Tehniku, što nam je bio potvrdio i njezin direktor Zlatko Sirovec. Nekoliko mjeseci prije toga u top deset najvećih dioničara pojavio se i Bojan Horvačić, član Kineske južnoeuropske poslovne organizacije (Chinese Southeast European Business Association – CSEBA).

Horvačić je tada za Lider izjavio da je dionice Tehnike kupio za sebe. Od tada je svoj udio u Tehnici povećao s 2,3 posto na sadašnjih 8,93 posto. Podsjetimo, Pelješki most bio je ‘iskra koja je zapalila Kineze‘. Zato i ne iznenađuje, govorili su tada Liderovi sugovornici, da Kinezi budno prate razvoj događaja u Tehnici i nije isključeno da upravo ta tvrtka bude prva građevinska u koju će uložiti, možda je čak i preuzeti.

18. travanj 2024 15:18