Aktualno
StoryEditor

Tena Šimonović Einwalter na čelu Europske mreže tijela za jednakost

12. Listopad 2017.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter iduće će dvije godine predsjedavati EQUINET-om, Europskom mrežom tijela za jednakost. Na čelno mjesto izabrao ju je 11. listopada u Bruxellesu Izvršni odbor, kojeg su izglasali predstavnici svih 46 članica EQUINET-a.

- Ovo je velika čast za mene osobno i Ured pučke pravobraniteljica, kao i za Hrvatsku, jer je riječ o mreži koja okuplja institucije i organizacije iz cijele Europe i koja uistinu obavlja opsežan posao u stvaranju društva jednakosti. Moj cilj je nastaviti u istom smjeru, prema snažnijem poštivanju raznolikosti, a time i jednakosti građana, bez obzira na etnicitet, dob, vjeru, spol i druge osobne karakteristike, izjavila je Šimonović Einwalter.

>>>Hrvatska pri dnu europskog Indeksa ravnopravnosti spolova

S obzirom da pučka pravobraniteljica Lora Vidović sve do 2019. predsjeda Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), ovo će biti prvi put da su dužnosnice iste institucije na čelu dviju najvećih mreža s područja ljudskih prava u Europi. Riječ je o iznimno snažnoj međunarodnoj potvrdi kvalitete rada Ureda pučke pravobraniteljice.

Tena Šimonović Einwalter zamjenica je pučke pravobraniteljice od 2013. Diplomirala je Magna Cum Laude na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava završila je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu. Trenutačno je i predstavnica Hrvatske u Europskoj komisiji protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe. U novoj ulozi u EQUINET-u zamijenit će Evelyn Collins, čelnicu Komisije za jednakost Sjeverne Irske, koja je mrežu iznimno uspješno predvodila posljednje četiri godine. Takvu ocjenu rada Collins dao je i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, u uvodnom govoru na obilježavanju 10 godina postojanja EQUINET-a 10. listopada u Bruxellesu.

EQUINET je mreža 46 institucija i organizacija za suzbijanje diskriminacije iz 34 zemlje Europe, među kojima i Ured pučke pravobraniteljice te uredi pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Osnovna zadaća EQUINET-a jest promicati jednakost u Europi kroz pružanje stručne podrške članicama, što uključuje razmjenu znanja, poticanje suradnje i istraživačkog rada, provođenje istraživanja te analizu aktualnih tema i javnih politika iz područja antidiskriminacije na europskoj razini.

02. lipanj 2023 01:08