Aktualno
StoryEditor

Težak tjedan za robna tržišta: nagle promjene cijene od sirove nafte do govedine

08. Svibanj 2017.

Energenti, plemeniti i industrijski metali, pa i druge robe na svjetskim burzama imali su težak tjedan s ozbiljnim padom cijena te je Bloombergov Commodity index pao na najniže razine u posljednjih šest mjeseci. Sirova je nafta izgubila sve ostvareno nakon dogovora o rezanju proizvodnje lanjskog studenog, bakar je imao najsnažniji pad cijene u dva dana još od 2015. godine, a padala je i cijena zlata predvođena rasprodajom srebra i platine, nabraja Ole Hansen rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

>>> Koji izazovi čekaju robna tržišta u 2017. godini?

Hansen komentira da je pažnja ulagača usmjerena prema Kini jer su industrijski metali, uključujući željeznu rudu, padali zbog zabrinutosti oko smanjenja kreditne potražnje u toj zemlji, u njihovom nastojanju da ublaže špekulacije i prekomjernu rizičnost. I dok raste trošak kreditiranja, kaže, to bi moglo utjecati na tržište nekretnina, jednako kao što pomalo slabi utjecaj infrastrukturne potrošnje iz 2016.

Cijene nafte utjecale i na prodaju automobila u SAD-u

Kada je riječ o robi, sirova je nafta bila glavno ‘mjesto akcije‘ tijekom prošlog tjedna. Stalna, ali kontrolirana rasprodaja dugih pozicija tijekom proteklih nekoliko tjedana preokrenula se u brzinsko rješavanje, nakon što su dosegnute najniže razine WTI nafte na 47 dolara za barel i 50 dolara za barel Brent nafte. Ulagači su izgubili strpljenje nakon stalnih vijesti o povećanju proizvodnje. Naime, proizvodnja u SAD-u od listopada je porasla za 840 tisuća barela dnevno, kada je bila na najnižoj točci i ne pokazuje nikakve znakove usporavanja, objašnjava stručnjak za robna tržišta te navodi kako već četvrti mjesec zaredom pada i prodaja automobila u SAD-u što utječe na zabrinutosti oko potrošnje benzina u nadolazećoj sezoni najveće potrošnje.

>>> Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto

Treba dodati, kaže, i da je Libija prošlog tjedna ponovno krenula s proizvodnjom na svom najvećem naftnom polju te tako povećala svoj dnevni doprinos naftnom tržištu s 200 na 760 tisuća barela. I na koncu, konstatira Hansen, nastojanja Opeca u rezanju proizvodnje ne idu najbolje jer proizvođači ne smanjuju isporuku kao što je bilo planirano, s indicijama da određeni izvoz nafte zapravo dolazi s postojećih zaliha.

- Ono najgore od faze kapitulacije je vjerojatno gotovo kako tržište pokazuje znakove stabilizacije, ali i dalje vidim ograničeni potencijali rasta cijene sirove nafte, sve dok ne dođu optimističnije čvrste činjenice u drugoj polovici 2017. godine, smatra Hansen te dodaje da se ulaskom u fazu kapitulacije, više ne bavimo cijenom već veličinom pozicija koju drže oni koji ih žele smanjivati i to će donijeti prevagu u smjeru kretanja crnog zlata.

>>> Robno tržište: Pale cijene budućnosnica svih žitarica

Dva dana s visokim volumenima trgovanja vjerojatno su stvorila bolji balans između dugih i kratkih pozicija te je lako moguće očekivati određenu ‘verbalnu intervenciju‘, rekao je i ustvrdio kako bi najavljeni sastanak članica Opeca 25. svibnja mogao primamiti oportunitetne kupce s obzirom na to da će se ponovno početi pričati o konsenzusu oko zadržavanja dogovora sa smanjenjem proizvodnje.

- Od ostalih roba na globalnom tržištu zanimljivo je pogledati nagli rast cijene govedine radi rizika oko smanjenja ponude, nakon izvještaja da su ugrožene tisuće životinja na farmama u SAD-u radi oluje od prije nekoliko dana. Ista je snježna nepogoda zabrinula i ulagače u žitarice, odnosno rezultate žetve za posijanu pšenicu, pa je i cijena te sirovine naglo porasla, poručuje iz Kopenhagena analitičar danske investicijske banke.

26. travanj 2024 15:58