Aktualno
StoryEditor

Tolušić drvoprerađivačima: Imate ‘otvorene ruke‘ da osmislite novi model raspodjele sirovine

19. Rujan 2017.

Prijedloge novog modela raspodjele drvne sirovine Ministarstvo poljoprivrede očekuje do 15. listopada, a ako se on ne dogovori primjenjivat će se postojeći, izjava je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koju u utorak prenose iz HGK u priopćenju sa sjednice Izvršnog odbora Udruženja drvo-prerađivačke industrije HGK.

- Prijedloge novog modela raspodjele drvne sirovine drvoprerađivačke industrije i Udruženja očekujem do 15. listopada. Ako se ne dogovori novi model, primjenjivat će se postojeći. Pošteno je i korektno da od vas dobijemo načela i prijedloge s kojima ste suglasni i koje će Ministarstvo u potpunosti prihvatiti. Imate otvorene ruke da se posložite i predložite model raspodjele drvne sirovine prerađivačima, poručio je ministar poljoprivrede.

Inače, kako je ranije objavljeno plan proizvodnje Hrvatskih šuma za 2017., odnosno količina sirovine koja se ove godine smije posjeći, a namijenjena je za preradu u drvnoj industriji, iznosi 2.261.824 prostornih metara. Istodobno, u odnosu na tu količinu potražnja drvoprerađivača za trupcima bila je veća za 636.604 prostornih metara.

>>>Tolušić: Ukidanje kvota za šećer nije opasnost, već prilika za domaće proizvođače

U priopćenju s današnje sjednice Izvršnog odbora Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK prenosi se i izjava predsjednika Udruženja Daniela Smiljanića da kod pronalaska rješenja za raspodjelu drvne sirovine traže pomoć od Hrvatskih šuma, a ciljevi su im ruralni razvoj, postizanje veće dodane vrijednosti po kubnom metru drva te što veća finalizacija proizvoda.

- Smatramo da je potrebno osnivanje razreda 8, razine završnosti koji bi dobio poseban status jer je interes što veća finalizacija proizvoda i proizvodnja namještaja, a tih tvrtki koje zapošljavaju 400 do 500 ljudi nema puno, kazao je Smiljanić.

- Ako do sredine listopada ne definiramo vlastite prijedloge, znači da je problem u nama, a ne u Ministarstvu poljoprivrede ili Hrvatskim šumama i to ću smatrati vlastitim neuspjehom i predati mandat predsjednika, poručio je.

Predsjednik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić je kazao kako je glavni cilj Hrvatskih šuma restrukturiranje prodaje drvne sirovine, učiniti ju transparentnom, jednostavnijom te boljom.

- Model uvjeta i načina prodaje drvne sirovine obuhvatio bi prijedloge Udruženja drvno-prerađivačke industrije i njegovih članica i to na zadovoljstvo svih, istaknuo je Jakupčić.

Između ostaloga, u priopćenju iz HGK se prenosi i upozorenje člana Izvršnog odbora Udruženja Ivića Pašalića kako "određene tvrtke u drvnoj industriji imaju specijalne ugovore i poseban status pri raspodjeli sirovine, a jesu li ti ugovori zakoniti ili stavljaju tvrtke u povlašteni položaj Udruženje nije dobilo odgovor".

>>>Divjak: Osigurano 400 milijuna kuna više za učitelje, ali važni su i uvjeti rada

- Pitanje pokretanja kaznene prijave protiv bivše Uprave Hrvatskih šuma, a u vezi posebnih ugovora utvrdit će DORH i ostale državne institucije. Provodi se i dodatna analiza za tvrtke koje su imale povećanje kod raspodjele drvne mase, ali ako se utvrdi da su ugovori zakoniti oni se neće povlačiti, rekao je ministar Tolušić.

U priopćenju HGK se uz ostalo navodi i da je direktor Drvne industrije Klana upozorio na problem nedostatka radne snage te upitao postoji li mogućnost uvoza radne snage u ovom sektoru.

Predsjednik HGK Luka Burilović pozvao je drvoprerađivače da iznesu broj potrebnih radnika i obećao apelirati kod mjerodavnih, poručujući kako će se Komora i dalje boriti kako bi se kvote uskladile s potrebama.

18. travanj 2024 12:48