Aktualno
StoryEditor

Trump: Europska unija čini vjerojatno podjednako zla kao Kina, samo što je manja

01. Srpanj 2018.

Američki predsjednik Donald Trump je u razgovoru objavljenom u nedjelju usporedio trgovinske metode Europske unije s kineskima.

"Europska unija čini vjerojatno podjednako zla kao Kina, samo što je manja", izjavio je Trump za Fox News.

"Europljani su prošle godine imali trgovinski suficit (s SAD-om) od 151 milijardu dolara, a osim toga mi trošimo cijelo bogatstvo na NATO da ih zaštitimo", dodao je.

>>> Carine na čelik dovele najveću američku tvornicu čavala na ‘rub izumiranja’

"Strašno je što nam rade. Svi na neki način volimo Europsku uniju, ali te zemlje s nama loše i nepravedno postupaju", objasnio je.

On je opravdao svoju odluku uvođenja trgovinskim partnerima Sjedinjenih Država carine na čelik i aluminij. "Da ih ne primjenjujemo za sve, onda bi zemlje proizvođači preko drugih zemlja izbjegavale carine i tu bi gubili puno vremena", rekao je.

"Europljani ne žele naše poljoprivredne proizvode. Iskreno oni imaju svoje poljoprivrednike i žele ih zaštititi. A mi ne štitimo naše", rekao je.

>>> Trump naredio Pentagonu da uspostavi svemirsku vojsku

Trump je također spomenuo automobilsko tržište i naveo njemačke marke, dok oni navodno u tu zemlju ne uspjevaju izvesti američke automobile.

On mjesecima vodi ofenzivu na svim poljima trgovine protiv Kine koju optužuje za krađu intelektualnog vlasništva, ali i protiv Europljana i Kanađana.

Američki predsjednik je ponovo istaknuo da će europskim tvrtkama koje nastave poslovati s Iranom biti uvedene sankcije.

13. svibanj 2022 09:56