Aktualno
StoryEditor

Turina Đurić: Osigurajte novac i odmah riješite problem djece iz Klaićeve

20. Lipanj 2017.

Bivša HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić (Klub nezavisnih i HSU-a) pozvala je u utorak ministra zdravstva i premijera da se osiguraju sredstva i odmah riješi problem oko nabave lijeka za djecu koja se liječe u Klinici za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici, a boluju od zloćudnog tumora neuroblastoma.

- Mislim da možemo poslati poruku ministru, a i premijeru - riješite problem odmah, osigurajte novce, poručila je Turina Đurić nakon stanke koju je tražilo više klubova. Pritom upozorava da to nije prvi, a ni zadnji takav slučaj, jer nemamo sustava koji bi reagirao u ovakvim situacijama.

>>>U Saboru zatražena stanka kako bi se mimo dnevnog reda raspravljalo o sudbini djece iz Klaićeve

- Budući da sustava nema, smatramo da je trebalo donijeti odluku da se osiguraju sredstva. Da li iz proračunske rezerve ili na drugi način, te onda naknadno rješavati sustavna pitanja jednom za svagda, kaže Turina Đurić.

Most: Hrvatski narod spreman je pomoći djeci

Mostov Marko Sladoljev kaže da treba biti objektivan i reći da je lijek skup, a da njegova primjena ne daje jamstva za uspješno liječenje. Njime se povećavaju šanse i daje nada oboljeloj djeci, navodi zastupnik i naglašava da se ‘mala Hrvatska‘ puno puta pokazala velikom pomažući pogođenima.

- Stoga gospodine ministre, želim olakšati vašu odluku i poručiti da smo kao narod spremni pomoći djeci iz Klaićeve bolnice ne pitajući za cijenu. Želimo da ta i sva druga djeca imaju jednaku priliku za život. Ako se te naše želje smatraju populizmom, onda ćemo rado prihvatiti da nas tako i zovete, poručio je Sladoljev ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

>>> Gotovo 30 tisuća građana potpisalo peticiju za liječenje malih pacijenata iz Klaićeve

HDZ: Dopustimo struci da odluči gdje postići najbolji efekt

HDZ-ova Željka Josić uvjerena je da će ne samo Ministarstvo zdravstva, HZZO i stručno povjerenstvo, "nego svi mi zajedno omogućiti našoj djeci da se zbilja kvalitetno liječe".

- Ali, dopustimo struci, onima koji se zbilja bave time da odluče gdje možemo postići najbolji efekt. Nemojmo dopustiti da samo zbog pritiska javnosti ugrozimo nečiji život. Dopustimo ovim našim malim borcima da se kvalitetno liječe, a njihovim liječnicima da odaberu najbolju terapiju, poručila je Josić.

31. siječanj 2023 08:47