Poslovna scena
StoryEditor

Kovačević: Ženama i muškarcima treba dati jednaku priliku i birati najsposobnije

04. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Mislim da svaki posao i pozicija, a posebno rad u upravama i nadzornim odborima, koji u današnjem turbulentnom okruženju predstavlaju najsloženije i najstresnije odgovornosti, zahtijeva određena znanja, vještine, sposobnosti i naravno rezultat bez obzira na spol. Taj posao mogu uspješno raditi jedino sposobni i stručni ljudi.

Tako kaže Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle i nova najmoćnija žena hrvatskog biznisa prema izboru tjednika Lider. Zato nije pobornik zakonskog reguliranja obveznih kvota jer se pri tom ne preuzima odgovornost za posljedice takvog interveniranja u upravljanje kompanijama u globalnom kompetitivnom okruženju.

- Trebaju nam kvalitetni ljudi, jednako žene i muškarci. Zato im i treba dati jednaku priliku te birati najsposobnije među kandidatima. Uvjerena sam da se odnosi u društvu suštinski pozitivno mogu promijeniti, uključujući i željenu zastupljenost žena na vodećim pozicijama, tek onda kada svi, bez obzira na spol, svoj uspjeh budu gradili na osobnim sposobnostima, znanju i kvalitetnim rezultatima. Isti kriteriji trebaju vrijediti za sve koji imaju ambiciju baviti se takvom vrstom posla. Iz vlastitog iskustva mogu reći da nijednoj ženi uspjeh neće biti poklonjen nego se za njega mora izboriti, a najbolje mjerilo je rezultat. Smatram da kvalitetan rezultat nije određen spolom nego brojnim drugim osobinama i kvalitetama koje nas razlikuju i puno više kvalificiraju za neki posao od činjenice da smo žena ili muškarac – kaže Kovačević na temu rodne (ne)ravnopravnosti u poslovnom svijetu.

Predsjednica ENT-a smatra da je imperativ stvaranje i održavanje društvenih odnosa u kojima bi takozvani stakleni strop nestao, a žene bi uistinu imale jednaku priliku za rad, dokazivanje i napredak kao i muškarci, neovisno o sredini gdje su rođene, odrasle, gdje su se obrazovale i radile. Takav strateški cilj traži promjenu društvenih paradigmi i uklanjanje predrasuda koje još uvijek postoje u nekim našim sredinama.

- Protiv tih predrasuda se svakako trebamo boriti najdjelotvornijim sredstvima: znanjem, cjeloživotnim učenjem, dijeljenjem kvalitetnih primjera te umrežavanjem oko pozitivnih promjena. Žene u tim procesima trebaju imati ključnu ulogu, ali i proaktivan pristup – kaže Kovačević, dodajući da bi puno pomoglo ukoliko bi se i u društvu stvarali mehanizmi podrške za balansiranje poslovnog i privatnog života jer to nisu problemi koji muče samo žene.

U ubrzanom poslovnom ritmu svi koji su izloženi velikim zahtjevima i pritiscima imaju jednaku potrebu za servisima koji bi im olakšali svakodnevno funkcioniranje.

- Važno je da svatko voli posao koji radi. Ja sam izabrala upravo takav - svoju sam karijeru vezala uz telekomunikacije i ICT industriju. U toj industriji, kao što znate, statistički je odnos muškaraca i žena u omjeru osam naprama dvije što je posljedica činjenice da žene rjeđe studiraju prirodne fakultete, naročito tehničkog usmjerenja, pa su i na tržištu rada u tom segmentu u manjini. Međutim, one žene koje su se usmjerile prema takvim fakultetima i poslovima u pravilu su u njima jednako dobre, sposobne i inovativne kao i njihovi kolege. Mene su oduvijek najviše zanimale i motivirale interesantne i zahtjevne stvari – najsloženiji projekti i zadaci. Zato sam izabrala FER, a nakon toga svoju stručnu i profesionalnu karijeru vezala uz Ericsson Nikolu Teslu – istaknula je Kovačević pozvavši i ovom prigodom mlade ljude, posebno žene da izabiru upravo tehničke fakultete, a ICT je industrija koja pruža prilike za pokazivanje svih potencijala pojedinaca i timova.

- Ponosna sam da na mom primjeru žene u Hrvatskoj i šire mogu učiti kako se može živjeti vlastiti san i ostvariti kvalitetne rezultate koji su društveno relevantni i konkurentni rezultatima muških kolega na sličnim poslovnim pozicijama i odgovornostima u svijetu. Postoje stvari oko kojih nema kompromisa – po njima vas ljudi prepoznaju i cijene. To su: stručnost, profesionalnost i znanje te ljudske kvalitete i prave vrijednosti koje se stječu već u dječjoj dobi u krugu obitelji – naglašava Kovačević.

U povijesnim analima tako ostaju brojna umjetnička djela, inovacije, poslovni i društveni uspjesi koji predstavljaju korak naprijed u razvoju naše civilizacije i ostaju na dobrobit novim generacijama. Danas je irelevantno, kaže Kovačević, koliko je muškaraca i žena radilo na razvoju ICT tehnologije koja je temelj umreženog društva budućnosti - važan je rezultat i to kako će on utjecati na život i održivi razvoj naše civilizacije.

- U tom kontekstu, smatram potrebnim otvoreno razgovarati o ovim temama kako bi se prenijele važne poruke i savjeti koji mogu koristiti ženama kod donošenja ključnih odluka za njihov život i karijeru, imajući na umu da se uspjeh definira kontinuiranim stabilnim rezultatom i dobrim međuljudskim odnosima na poslu, društvu i u obitelji. Naravno, žene i muškarci neumitno su upućeni jedni na druge, a zdravo društvo se temelji na sinergiji među ljudima i timovima. Upravo zato se i naši glasovi moraju jednako čuti i uvažiti kod svih važnih tema modernog društva – zaključuje Kovačević.

29. travanj 2024 05:05