Poslovna scena
StoryEditor

Na sajmu Wine Expo u Poljskoj hrvatski vinari najveći hit

28. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Na sajmu vina Wine Expo Poland u Varšavi se 28. i 29. listopada predstavlja 14 hrvatskih vinarija. Hrvatska je ove godine zemlja partner, a naša će se vina dodatno predstaviti putem stručno vođenih degustacija i okrugloga stola Vino i zdravlje, čiji će moderator biti Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu.

U 2015. godini Hrvatska je na poljsko tržište izvezla vina u vrijednosti od 132 tisuće eura, što je, u odnosu na 2014., porast od 130 posto. U prva smo četiri mjeseca ove godine izvezli vina u vrijednosti 358 tisuća eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 600%. „Ovo je dobra prilika da se hrvatska vina dodatno promiču pod brandom ‘Vina Croatia – vina mosaica‘ te da se dodatno poveća izvoz na ovo zahtjevno tržište“, istaknuo je tajnik udruženja Vinarstva HGK Igor Barbarić.

Na 135 četvornih metara izložbenog prostora, u organizaciji HGK, predstavljaju se vinarija Belje, Kutjevo, Osilovac, PP Orahovica, Krauthaker, Galić, Agrolaguna, Kabola, Vinogradi San Martino, OPG Eliđo Pilato, OPG Geržinić Marko, Badel 1862, Kapronca i Poljopromet.

„Zbog geografskog položaja, Poljska nikada nije bila zemlja vina. To ne znači da Poljaci nisu ljubitelji vina, osobito vrhunskih, kakva mi u Hrvatskoj imamo,“ rekao je vlasnik vinarije Galić Josip Galić te dodao da, uzmemo li u obzir činjenicu da je riječ o tržištu od 40 milijuna stanovnika, svakom je vinaru velika prilika predstavljanje na ovakvom sajmu. „Vinari uz pomoć Komore rade na sinergiji hrvatskog turizma i promocije vina. Evo, naš je izložbeni prostor najljepši i najposjećeniji. Vjerujem u pozitivan ishod“, zaključuje Galić.

Naši će se vinari večeras dodatno predstaviti tijekom svečane večere koju Hrvatska, kao zemlja partner, organizira u središtu grada Fort Sokolnickiego, a očekuju se brojni visoki uzvanici iz Poljske.

25. lipanj 2022 00:38