Poslovna scena
StoryEditor

Plan za pravedniju i jaču monetarnu uniju

24. Lipanj 2015.

I dok je s jedne strane sama sudbina zajedničke valute u pitanju zahvaljujući ljuljanju Grčke na rubu ponora, pet predsjednika Europske unije skovalo je načelni plan za daljnji razvoj te iste valute.

Ovaj su tjedan tako predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi i predsjednik Europskog parlamenta Martina Schulz usuglasili viziju produbljivanja eurozone do 2025. Zamišljene su tri faze realizacije ambicioznog plana za razvoj projekta koji se bori za vlastiti opstanak, a neke mjere uključuju kreiranje zasebne riznice i sustava osiguranja depozita.

Konkurentnost i odgovornost

Od 1. srpnja ove godine do 30. lipnja 2017. predsjednici bi upotrijebili postojeće instrumente i ugovore za dizanje konkurentnosti, vjerojatno kako se diže konkurentnost grčke ekonomije, postizanje fiskalne odgovornosti, jačanje demokratske transparentnosti i kompletiranja financijske unije. Sljedeća faza, čiji period nije preciziran, podrazumijeva završavanje monetarne unije kroz uvođenje novih, čvršćih obvezujućih pravila s ciljem jačanja konvergentnosti, što bi uključivalo i spomenutu zajedničku riznicu. U posljednjoj fazi s krajnjim rokom do 2025. i nije sasvim jasno što bi se točno trebalo dogoditi. Kako stoji u priopćenju iz Komisije, ‘jednom kad su svi koraci potpuno implementirani, duboka i autentična monetarna unija bila bi mjesto stabilnosti i prosperiteta za sve građane EU u kojoj bi mogli dijeliti zajedničku valutu, privlačnu za pridruživanje i drugim državama članicama kada postanu spremne za to‘.

Bijela knjiga‘ stiže 2017.

Slično konceptu primijenjenom za osnivanje zajedničke monetarne unije tijekom šefovanja Jacquesa Delorsa 80-ih, Komisija će i za ovaj projekt objaviti ‘bijelu knjigu‘ u proljeće 2017. u kojoj će biti precizno iscrtan put iz prve u drugu fazu.

Dodatno pojednostavljeno, ‘nova‘ monetarna unija trebala bi počivati na četiri stupa (stvaranje sustava agencija za konkurentnost, jačanje implementacije Procedure makroekonomskih neravnoteža, veći fokus na zapošljavanje i socijalna pitanja kao i na bolju koordinaciju ekonomskih politika unutar revidiranog Europskog semestra), dok je u drugoj fazi predviđeno daljnje snaženje obvezujućeg karaktera tih pravila kroz zajedničku legislativu. Pravednija i produbljena monetarna unija jedan je od deset prioriteta koje je Juncker predstavio u svojim političkim smjernicama predstavljenima prilikom preuzimanja Komisije prošle godine. 

20. travanj 2024 08:52