Tržište kapitala
StoryEditor

Erste prva ponudila certifikate - nove proizvode na ZSE

14. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Zagrebačka burza obavijestila je javnost da je primila u trgovinu inozemne MTP strukturirane vrijednosne papire - indeksne certifikate Erste Group Bank AG kao i turbo long certifikate te turbo short certifikate.

Prijem će se provesti 21. rujna, a riječ je o novim proizvodima na Zagrebačkoj burzi. Naime, baš kao što pišemo u novom broju Lidera, dugonajavljivana trgovina certifikatima, jednim od oblika strukturiranih proizvoda, konačno počinje. Certifikate čija vrijednost ovisi o vrijednosti vezane imovine, koja inače može biti indeks neke svjetske burze, košarica dionica, nafta, zlato ili druga roba, prva nudi Erste banka.- Riječ je o ‘turbo long’ i ‘turbo short’ certifikatima te o indeksnom certifikatu. Svi ti certifikati bit će denominirani u kunama, a podloge (engl. underlying) na koje su vezani bit će vrlo zanimljive. Riječ o nekim od najpoznatijih svjetskih indeksate robi poput nafte i zlata - rekao je za Lider Marko Erdeljac, stručni suradnik u prodaji za građanstvo u Sektoru riznice Erste banke. 

Iako se ponuda tih financijskih proizvoda najavljivala već prije dvije godine, jer riječ je o naprednom proizvodu, pomna priprema za njegovo uvođenje zahtijevala je mnogo truda izdavatelja, Burze i drugih uključenih strana, poput depozitorija, regulatora i brokera. Erdeljac je dodao da uza sve navedeno smatra da je povoljniji trenutak za uvođenje takvih proizvoda na hrvatskom tržištu nego prije npr. dvije godine jer se danas investitori više vjeruju tržištu i bolje razumiju rizik.Kad je riječ o cijeni certifikata, ona većinom ovisi o podlozi. Važno je dobro znati kretanje njezine cijene i svih rizika povezanih s time. Također, budući da će se certifikatima trgovati u kunama, važno je svratiti pozornost i na kretanje vrijednosti domaće valute u odnosu na valutu u kojoj će ‘underlying’ biti denominiran. Erdeljac upozorava na to da iako mogućnost trgovanja s polugom nije strana hrvatskim investitorima, valja imati na umu da turbocertifikati u nekim dijelovima nose sličan rizik. Certifikati imaju i kreditni rizik, stoga ih obično izdaju velike i stabilne institucije. 

- Preporučuje se pozorno čitati prospekt izdanja, odnosno uvrštenja certifikata, da bi investitora potpunorazumjeli certifikate i sve rizike povezane s njima - ističe Erdeljac.Napominje da je izobrazba investitora ključna u trgovanju naprednim financijskim proizvodima. Osim praćenja cijena ‘underlyinga’ i upravljanja veličinom investicije ovisno o poluzi investitori moraju imati jasan vremenski horizont ulaganja i biti spremni na brze pomake tržišta, koji se povećavaju s polugom ugrađenom u pojedine certifikate, u ovom slučaju turbo certifikate.Novi proizvod važan je i zbog zamrle trgovine na Burzi jer bi trebao povećati obujam. Naime, mnogo investitora već trguje certifikatima na stranim burzama. Mogućnost trgovanja njima na domaćem tržištu, preko lokalnog brokera, i to u kunama, zasigurno će vratiti dio kapitala koji se slio u inozemstvo prijašnjih godina. 

28. siječanj 2023 17:07