Aktualno
StoryEditor

U hakerskom napadu na British Airways ukradeni podaci iz 380 tisuća transakcija

07. Rujan 2018.

British Airways (BA) obavijestio je javnost u petak kako su njihova internetska stranica i mobilna aplikacija od 21. kolovoza do 5. rujna bile pogođene hakerskim napadom te kako situaciju istražuju „kao hitan slučaj”, piše BBC.

>>>British Airways direktnim letom povezao Pulu i londonski Heathrow

Zrakoplovna tvrtka priopćila je kako su ugroženi financijski i osobni podaci njihovih korisnika. Pogođeno je 380.000 transakcija, no ukradeni podaci nisu uključivali pojedinosti o putovanjima ili putovnicama, piše Mashable.

„Napad na stranicu je riješen i naša internetska stranica radi normalno. Obavijestili smo policiju i nadležna tijela”, navodi se u priopćenju tvrtke i dodaje kako su korisnici čiji su podaci hakirani kontaktirani u četvrtak navečer.

Iz tvrtke ističu i da se svatko tko vjeruje da je možda pogođen tim napadom obrati svojoj banci ili davatelju kreditnih kartica te potom slijedi njihove upute.

„Jako nam je žao zbog nemira koji je ova kriminalna aktivnost prouzročila. Zaštitu podataka naših korisnika shvaćamo ozbiljno”, poručio je Alex Cruz, predsjednik i izvršni direktor BA.

Zrakoplovna tvrtka je u petak u novinama objavila oglase s isprikom za nemir koji je prouzročio napad.

>>>British Airways iduće godine otvara liniju London Heathrow – Pula

Nacionalna agencija za kriminal i Nacionalni centar za sigurnost na internetu potvrdili su da trenutno rade na procjeni incidenta.

Isprika British Airwaysa nakon što je 380.000 korisnika pogođeno kibernetičkim napadom

British Airways morao se ispričati u petak nakon što su podaci s kreditnih kartica stotina tisuća korisnika ukradeni za vrijeme dvotjedna razdoblja u najtežem napadu dosad na njihovu stranicu i aplikaciju.

Zrakoplovna tvrtka otkrila je u srijedu da su rezervacije karata obavljene između 21. kolovoza i 5. rujna zahvaćene "vrlo sofisticiranim, zlonamjernim kriminalnim napadom", rekao je izvršni direktor Alex Cruz te su odmah obavijestili korisnike čim su postali jasni opsezi tog napada.

Sporno je oko 380.000 kartičnih plaćanja, objavila je zrakoplovna tvrtka, a hakeri su se domogli imena, adresa stanovanja i e-mail adresa, brojeva kreditnih kartica, datuma isteka i sigurnosnih kodova - dovoljno informacija za krađu s računa.

>>>Croatia Airlines zbog gubitaka više neće slijetati na londonski Heathrow

Napad se dogodio 15 mjeseci nakon što je tvrtka pretrpjela veliki raspad kompjutorskog sustava na londonskome aerodromu Heathrowu kad je 75.000 korisnika ostalo zaglavljeno tijekom vikenda.

Cruz je rekao da tvrtka "duboko žali" zbog tog događaja koji je posljedica sofisticiranog napada, bez presedana u 20 godina koliko British Airlines radi online.

Dodao je da napadači nisu probili šifru zrakoplovne tvrtke, no nije točno objasnio kako su dobili informacije o korisnicima.

Tvrtka BA korisnike je obavijestila u četvrtak, kazao je Cruz. Savjetovali su im da kontaktiraju svoju banku ili pružatelja usluga kreditnih kartica te slijede njihove preporuke i savjete.

Cruz je rekao da će svima koji su imali novčane gubitke zrakoplovna tvrtka to nadoknaditi.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

21. ožujak 2023 11:54