Aktualno
StoryEditor

U kojem hrvatskom gradu žene imaju ‘apsolutnu vlast‘?

06. Prosinac 2018.

Na prvom panelu 8. međunarodne konferencije ‘Žene u biznisu‘ razgovaralo se o soft skillsu, odnosno vještinama i osobinama poput ‘multi-taskinga’, strpljenja, sposobnosti slušanja kolega, ali i klijenata. U uvodu su panelisti komentirali da su to vještine koje uglavnom posjeduju žene, no nitko se od njih s tim nije složio u potpunosti, ali su zaključili da se soft skillsom postiže potpunije razumijevanje potreba klijenata i zaposlenika, a time je veća i vjerojatnost uspješno obavljenog posla.

Glumica Ksenija Marinković rekla je da u glumačkom svijetu nema razlike i da je odgojena da njeguje timski rad. No kad su u pitanju pozicije, ne bez ironije rekla je kako od 70-ih godina prošlog stoljeća, otkada se sve manje novca slijeva u kulturu, sve više žene preuzima pozicije u kazalištu, izazvavši smijeh i izmamivši aplauz u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Još dvojica-trojica muškaraca

Gradonačelnica Supetra, grada u kojem su žene preuzele ‘apsolutnu‘ vlast, Ivana Marković, nalazi se u svom drugom mandatu. Marković je istaknula da su njezini najbliži suradnici također žene, imaju šeficu policije, a i kulturu im vodi žena.

- Još imamo dva – tri muškarca na vodećim pozicijama – rekla je pomalo provokativno gradonačelnica, no napomenula je da je u Hrvatskom saboru svega 19 posto žena u odnosu na primjerice Finsku u čijem je parlamentu njih više od pola.

Kaže da ne vidi razliku između muškaraca i žena, barem kad je u pitanju lokalna politika jer ona upravlja gradom u kojem je svatko zna. Ističe i kako je važno imati dobar odnos, izražene komunikacijske vještine, dok je nebitno je li riječ o muškarcu ili ženi.

Vedrana Perica, direktorica ljudskih potencijala u Carlsberg Croatia rekla je da u njezinoj tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi tzv.‘muškim‘ poslom žene zauzimaju vodeće pozicije. Na pitanje koje soft skillse koriste u njezinoj tvrtki, navela je primjer da kolege u prodaji fokus imaju na pregovaranju, dok u ljudskim potencijalima moraju više slušati, i biti empatičniji.

- Osim toga, organiziramo interno trening komunikacijskih vještina jednako za žene i muškarce –rekla je.

Predsjednica Uprave In2 Katarina Šiber Makar podsjetila je da je ICT još uvijek dominantno muško područje, no u njezinoj tvrtki oba člana uprave su žene, a ima ih i na nižim pozicijama. Ona je, navodeći potrebu za soft skillsom kritizirala obrazovni sustav Hrvatske (dakle, hard-skills) koji zaostaje, smatrajući da uz ‘hard‘ moramo tokom školovanja razvijati i ‘soft‘ skills.

[embed]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10156872114505030&type=1&l=f1364e658d[/embed]

- Imala sam priliku raditi u Americi i drugim zemljama i uvjeriti se u kvalitetu njihovih studenata. Imaju puno više timskog rada tokom školovanja. Primjerice, petero djece rade jedan rad, oni se druže, dok kod nas obrazovanje čak i nazaduje – rekla je Šiber Makar.

Biznis se zasniva na win-win formi

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić podsjetila je na riječi Margaret Thatcher: ‘Kad želite da se posao napravi, dajte ga ženama.‘ Tomšić je vratila autoshow na Velesajam. Bilo je pitanje da li je manipulacija ‘soft‘ vještina, na što je ona odgovorila da je kratkoročna vještina koja prolazi samo jedanput.

- Empatija je pak viša razina, samo je pitanje koliko smo je svjesni. Biznis se zasniva na win-win formi – rekla je Tomšić.

Kad je riječ o hard skillsu, odnosno vještinama koje stječemo obrazovanjem, edukacijom i radnim iskustvom, Tomšić kaže da motivirati članove tima ne znači koristiti ‘hard‘ ili ‘soft‘, nego kombinaciju.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić ponovio je svoje ranije izgovorene riječi da je ‘bolje bilo kakva odluka odmah, nego i najpametnija prekasno‘. On se složio da je potrebno razvijati sve ove vještine, no i našalio se da je sada u HPB-u 70 posto direktorica.

- Kad sam počeo raditi, 80 posto su direktori bili muškarci, ali nisam vodio računa, i evo što se desilo – rekao Vuić i nasmijao publiku.

24. travanj 2024 07:00