Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: B2B tržište seli se na online platforme

13. Rujan 2018.

Na kraju 2017. banke su svojim klijentima za depozite isplatile samo 3,77 milijardi kuna kamata, što je povijesni minimum. Istodobno su od kamata na kredite zaradile gotovo četiri puta više – 14,7 milijardi kuna. Neto kamatna marža je potkraj 2017. bila na rekordnih 2,9 postotnih bodova, piše Tin Bašić koji je pročeprkao zarade banaka.

Ako se i kada se počne primjenjivati, Direktiva o zaštiti autorskih prava neće biti internetski cenzor, nego će ograničiti Google, YouTube, Facebook... u besplatnom prenošenju sadržaja. U Hrvatskoj su takvi ‘medijski agregatori‘ 1klik.hr, Croportal.net, Gosucker.com i Obavještajac.hr, piše Željka Laslavić.

Uz pretpostavku da će Visoki trgovački sud potvrditi odluku o nagodbi za Agrokor, što se očekuje do prosinca, dvije su korjenito različite opcije u igri za budućnost Agrokorovih tvrtki: snažan rast prihoda jačanjem proizvodnje u sklopu Grupe ili ‘nabrijavanje‘ vrijednosti za pojedinačnu prodaju. Koja će prevladati, ovisi o tome što će se događati u Londonu. Ne s (ne)izručenjem Todorića hrvatskom pravosuđu, nego s političkim odnosima između Europske unije i Rusije, piše Manuela Tašler.

Već sad je B2B kolač svjetske e-trgovine 238 posto veći od B2C kolača, a potencijal je daleko od ispunjenoga. Hrvatske tvrtke, osim pojedinačnih i testnih pokušaja ili zatvorenih aplikacija distributera, još nisu prepoznale taj novi kanal. Krajnji je čas da se ozbiljnije uključe, piše Sergej Abramov u temi broja.

Sva veća državna pomoć u Europi, za kakvom Uljanik i 3. maj vape, mora dobiti blagoslov Margarethe Vestager koja je u proteklih nekoliko godina izgradila ugled beskompromisne ‘čelične lady‘ od čijih odluka strepe divovi poput Facebooka, Applea, Googlea i Microsofta. S povjerenicom je razgovarao Vanja Figenwald.

Mnogo je primjera korektne suradnje konkurenata u graditeljstvu, elektroindustriji, turizmu, prehrambenoj industriji, farmaciji... Figa u džepu pak može biti kobna, kao što je nedavno pokazalo Tehnikino otvaranje predstečajne nagodbe zbog Ingre, piše Edis Felić.

Ana Gavranić razgovarala je s Jasminkom Horvat Martinović iz Wiener osiguranja, Kata Pranić piše o tvrtki Mihoković Metal Solutions, a Luka Fišić o LG-jevom telefonu G7 One.

Što smo još za vas pripremili otkrijte sami u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. ožujak 2023 02:18