Aktualno
StoryEditor

U novom broju otkrijte kojih su 50 tvrtki najopasniji izazivači

20. Lipanj 2024.

Iz nekog nevjerojatnog razloga, a moguće i samo zbog toga što to ustrajno ponavljaju etablirani trgovci, postoji uvjerenje kako je hrvatsko maloprodajno tržište prezasićeno, s previše kapaciteta u odnosu na kupovnu moć te da na njemu naprosto nema mjesta za nove igrače. Vraga nema mjesta! U maloprodaji roba široke potrošnje gotovo u pravilnim ciklusima pojavljuju novi igrači s neskrivenim ambicijama da naruše postojeće odnose. Jedan od takvih ciklusa upravo je u tijeku, čemu smo posvetili naslovnu temu novog Lidera i pobrojali čak 50 najopasnijih tvrtki izazivača.

Mjesec dana nove vlade obilježava se sjedanjem na državni račun pete tranše EU novca (822 milijuna eura) iz NPOO-a. Ovisnost o darovima iz Bruxellesa sve je veća. ‘Stroj‘ će se pokvariti, a ni politika ni stručna javnost ne rade na prijedlozima što kada dođe dan poslije, piše u ovotjednoj kolumni Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

U medijskom prostoru sve se češće može čuti da zelena tranzicija uništava europsku industriju, smanjujući njezinu konkurentnost i zahtijevajući velika ulaganja. No stožernoj kompaniji domaće industrije, Končaru, ta ista zelena tranzicija donijela je pravi preporod. S druge strane, Vlada je najavila donošenje strategije industrijskog razvoja, a Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, očekuje da će se i Končar nešto pitati kada se ta strategija bude donosila.

Kao što Amerikanci u filmovima i serijama znaju reći ‘boli me samo kad dišem‘, tako i inflacija ne predstavlja prevelik problem ako ne jedete. Naime, stručnjaci kažu da sve dok ima potražnje za radom, a bit će je još neko vrijeme, ukupna stopa inflacije neće biti toliko nepodnošljiva. Sve dok ne jedete previše.

Nakon vrtoglavoga 32-postotnog rasta u 2022., svaki jednoznamenkasti podatak za 2023. izgleda skromno. To se odnosi i na rast prihoda 1000 najvećih hrvatskih tvrtki u prošloj godini od 8,7 posto. Još skromnije to zvuči kad je istodobno ostatak gospodarstva lani prihode povećao za 11 posto, a 2022. rastao je upola manje od najvećih. Ovi, kao i niz drugih podataka nalaze se u tradicionalnom Liderovom izdanju ‘1000 najvećih‘, koje izlazi na pune 172 stranice i bit će dostupno pretplatnicima na digitalno izdanje, a kao knjiga će biti objavljeno i uz novo ovotjedno izdanje Lidera.

U novom broju analiziramo tvrtku Entrio, koja je od one-man benda postala regionalni lider u distribuciji formata budućnosti. Do pojave male hrvatske tvrtke Recreated nitko se u EU-u nije bavio popravkom i prodajom reklamirane obuće, a osnivači, braća Kristian Adrian Cvijić, ispričali su nam svoju poduzetničku priču.

25. lipanj 2024 09:00