Aktualno
StoryEditor

U Ontariju predstavljen zakon koji će umanjiti nejednakost plaća

10. Ožujak 2018.

U Kanadskoj pokrajini Ontario u utorak je predstavljen zakon koji bi trebao umanjiti jaz u plaćama između žena i muškaraca u toj pokrajini, javlja CBC.

Ako zakon bude izglasan visina plaće morat će biti istaknuta na svim javno objavljenim oglasima, zabraniti poslodavcima da potencijalne zaposlenike ispituju o visini plaće na bivšem poslu, te zabraniti represiju nad zaposlenicima koji ne žele otkriti koliku plaću primaju.

>>>Kanadski ministar: Bezuvjetni temeljni dohodak ljudima nudi šansu za poduzetništvo

Osim toga, zakonski okvir od velikih će poslodavaca zahtijevati praćenje i izvještavanje o kompenzacijskim razlikama temeljenima na spolu i drugim obilježjima raznolikosti. Mjere transparentnosti plaća u Ontariju najprije će biti uvedene u javne službe, a nakon toga i među poslodavce koji zapošljavaju više od 500 ljudi.

Naposljetku će se primjenjivati i za firme s 250 radnika i više, a inicijativa će vladu iduće tri godine koštati oko 50 milijuna dolara.

>>>Spolni odgoj za predškolsku djecu u Quebecu

Sustavne prepreke

Liberalna premijerka Kathleen Wynne zakon je najavila tijekom Summita za osnaživanje žena kazavaši da je itekako svjesna da se žene suočavaju sa sustavnim preprekama, te da je vrijeme za promjenu.

U toj kanadskoj pokrajini jaz plaća stangira posljednjih 10 godina, a žene zarađuju oko 30 posto manje od muškaraca. Vlast je novi zakon kreirala temeljem postojećih zakona iz Njemačke, Australije i Velike Britanije.

>>>Quebec namijenio 3 milijarde dolara univerzalnog dohotka za uzdizanje iz siromaštva

Na proljeće se u Ontariju održavaju izbori, a premijerka Wynne je kao predizborna obećanja za novi mandat istaknula povećanje minimalne plaće te proširenje liste besplatnih lijekova za osobe u dobi do 24 godine.

19. travanj 2024 09:12