Aktualno
StoryEditor

U Poličniku će se graditi centar za razvoj i edukaciju vrijedan 25 milijuna kuna

24. Rujan 2018.

U poslovnoj zoni Grabi, u općini Poličniku, gradit će se centar za razvoj i edukaciju, vrijedan 25 milijuna kuna, a u ponedjeljak je ondje na svečanom polaganju temeljnog kamena bio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

>>>U Poličniku potpisani ugovori za dodjelu 40 milijuna bespovratnih eura

Riječ o projektu koji provode Općina Poličnik, kao nositelj, te Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija koja je pripremala i koordinirala izradu tehničke i projektne dokumentacije za taj razvojni projekt, uz potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Novac je osiguran iz europskih fondova u sklopu poziva za razvoj poslovne infrastrukture, preko Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a vrijednost projekta je 25 milijuna kuna, od čega je nepovratno 20 milijuna kuna, priopćilo je ministarstvo.

Centar za razvoj i edukaciju, čiji se dovršetak očekuje do studenog 2019., zamišljen je kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnoga i šireg regionalnog značenja koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode - vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med. Također, u centru će se "provoditi proizvodni projekti", razvijati malo i srednje poduzetništvo u prehrambeno-prerađivačkoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te raditi na razvoju novih proizvoda.

Ministar Horvat istaknuo je kako ga posebno raduje da je centar namijenjen za poticanje poduzetništva i razvoj industrije.

>>>Karlovačkoj županiji dodatnih 40 milijuna kuna za subvenciju kamata poduzetnicima

"Vlada i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ulažu velike napore kako bi se potaknuo što veći rast gospodarstva, a upravo su projekti poput ovih važni kotačići u pokretanju jačeg poduzetništva i stvaranju pozitivnije poduzetničke klime. Drago mi je da su i općina i županija prepoznali ta nastojanja i iskoristili financijska sredstva koja ministarstvo nudi kroz natječaje", rekao je Horvat.

Istaknuo je da je od 2015. do danas u Zadarskoj županiji dodijeljeno 30 potpora, od čega 25 poduzetnicima i obrtnicima, a pet za poduzetničku infrastrukturu.

Vrijednost projekata koji su ostvarili pravo na potporu je 315 milijuna kuna, od čega je nepovratno dodijeljeno više od 154 milijuna kuna. Međutim, istaknuo je ministar, nepovratna financijska sredstva iz europskih fondova nisu jedini način na koji se podupiru poduzetnici, projekti i investicije, zbog čega je pohvalio poduzetnike Zadarske županije i Općine Poličnik te predstavnike jedinica lokalne samouprave koji se redovito prijavljuju za korištenje i drugih potpora u sklopu mjera za poticanje ulaganja.

Zadarski župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo što se konačno krenulo u izgradnju samog objekta, čime će Zadarska županija krenuti u realizaciju svojega četvrtog centra, a u tijeku su i projekti izgradnje centra novih tehnologija, plavo-zelenog centra i centra kreativne industrije.

>>>Nova luka Zadar uvrštena na kartu Pomorskog puta svile

Načelnik Općine Poličnika Davor Lončar je istaknuo da je ta općina već uložila 1,5 milijuna kuna za dobivanje potrebnih dozvola te rješavanje pitanja zemljišta i dokumentacije, a s dodatnih četiri milijuna kuna zatvorit će se financijska konstrukcija. Najveće zadovoljstvo vidi u tome što će se "na prostoru centra zaposliti od sedam do 10 djelatnika, dok je u postojećim poslovnim zonama na području općine oko 1500 zaposlenih".

Poduzetnicima do kraja godine na raspolaganju novih 1,7 milijarda kuna

Ministar Horvat pozvao je i sve druge poduzetnike da se još više informiraju i javljaju na raspisane natječaje te za druge vrste potpora koje raspisuje ministarstvo.

"Ovom prigodom želim naglasiti da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta intenzivno radi na tome da se do kraja godine raspiše osam novih poziva u okviru kojih će se poduzetnicima na raspolaganje staviti novih 1,7 milijarda kuna te vjerujem da će među tim projektima biti i novi projekti iz ove županije, ali i svih drugih dijelova Lijepe naše", rekao je, uz ostalo, ministar Horvat.

>>>Zadarska županija: Tajna zajedničkog rasta turizma i industrije

Osvrnuo se i na razvijenu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu na području općine koja obuhvaća pet poduzetničkih zona u sklopu kojih uspješno radi nekoliko desetaka poduzetnika. Pohvalio je tu općinu i njezine predstavnike, ističući kako Poličnik može biti primjer i drugim jedinicama lokalne samouprave te pokazatelj da se ipak može.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

05. listopad 2022 17:47