Aktualno
StoryEditor

U potezu koji ‘oponira činjenicama i logici‘ Trump zakočio liberalizaciju marihuane

05. Siječanj 2018.

Saveznu politiku tolerancije spram legalizacije kanabisa za rekreativnu upotrebu koja nailazi na pozitivan odjek među američkim državama, poništio je u četvrtak američki ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Sessions je najavio "vraćanje na vladavinu prava" poništavanjem pet direktiva objavljenih za mandata Baracka Obame kojima se željelo ublažiti primjenu saveznog zakonodavstva koje marihuanu smatra opasnom drogom poput heroina.

>>>Forbes: Nakon minimalnih ulaganja kanabis poduzetnici očekuju prihod od 5.2 milijarde dolara

- Zadatak ministarstva pravosuđa je primijeniti zakone SAD-a, a prethodno objavljene direktive utječu na vladavinu prava i sposobnost naših partnera iz snaga reda da uspješno provode svoj zadatak, piše u priopćenju Sessionsa.

Nije naredio konkretno djelovanje protiv prodaje i upotrebe kanabisa ali je objasnio saveznim tužiteljima da će moći djelovati kako žele na teritorijima pod njihovom jurisdikcijom. Ministar je spomenuo korištenje "potrebnih sredstava za destabilizaciju kriminalnih organizacija, borbu protiv rastuće krize u području narkotika te protiv nasilnog kriminala u našoj zemlji".

>>>Kanadska industrija kanabisa prikupila 2 milijarde dolara investicija

Sada osam država i glavni grad Washington dopuštaju rekreativnu upotrebu marihuane. Uz to, 29 država i glavni grad SAD-a odobrili su medicinsku upotrebu usprkos otporu Američke agencije za lijekove da prizna kanabis kao sredstvo liječenja.

Demokrat Gavin Newsom, viceguverner Kalifornije koja je s Novom godinom krenula u legalizaciju marihuane kaže da će savezna država goniti "sve legalne, zakonodavne i političke opcije da zaštiti svoje reforme i državna prava".

>>>Christiania: Dude s tisuću jointova sjeo u policijski auto umjesto u taksi

Pozicija Trumpove administracije "oponira činjenicama i logici", rekao je prema citatu Reutersa.

04. prosinac 2023 03:57