Aktualno
StoryEditor

U Sisku otvoren prvi Centar igre i knjižnica igračaka

24. Siječanj 2018.

U suradnji Grada Siska i Pučkog otvorenog učilišta "Korak po korak", u prostoru sisačke Osnovne škole Braće Bobetko, po uzoru na slične projekte u svijetu, otvoren je Centar igre i knjižnica igračaka pod nazivom "Krenimo zajedno", koje su u srijedu otvorile sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Klara Perković.

Novouređeni prostor je predviđen za djecu predškolske i rane osnovnoškolske dobi, a koristit će se i za produženi boravak učenika. To će biti mjesto zabave i igre ne samo za učenike, nego i članove njihovih obitelji bez obzira na dob, gdje će uz stručno vodstvo svi moći u ugodnom ambijentu sudjelovati u kreativnim i društvenim igrama.

>>>Divjak o neodobravanju ‘dugine slikovnice’: Trebamo graditi otvoreno i tolerantno društvo

Tu će se, kako je zamišljeno, djeca i odrasli moći družiti i učiti, a Centar će nuditi aktivnosti koje potiču međugeneracijsko učenje uključujući djecu, roditelje i druge starije osobe.

U sklopu Centra uređena je i opremljena knjižnica igračaka u kojoj će se djeca moći igrati i besplatno posuđivati igračke i društvene igre. Centrom će upravljati lokalni akcijski tim sastavljen od stručnjaka Grada, škole, vrtića te nevladinih i drugih organizacija.

Kako je napomenula ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Brajnović, ovih se dana u Europi otvara još sedam sličnih centara, u Sloveniji, Latviji, Slovačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji i Mađarskoj. Projekt je financiran sredstvima iz EU projekta TOY (Together Old and Young) for Inclusion, a u Hrvatskoj ga provodi Otvoreno učilište "Korak po korak".

>>>Prekogranična suradnja: Provedeno 100 projekata vrijednih više od 30 milijuna eura

Gradonačelnica Ikić Baniček napomenula je kako se Centar uklopio u gradski projekt "Sisačka šarena inkluzija", te je izrazila želju da se u njegov rad uključi što više obitelji, ali i ustanova. Na taj će način, dodala je, kroz igračke i igru, s mladima izgrađivati princip dijeljenja.

Prilikom otvorenja Centra, posebna je zahvala upućena djelatnicima OŠ Braće Bobetko s ravnateljicom Karolinom Čutuk, koji su nesebično radili na uređenju prostora. Centar i knjižnica igračaka zasad će biti otvoreni svaki utorak i četvrtak od 17 do 20 sati.

26. travanj 2024 10:35