Aktualno
StoryEditor

Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

16. Travanj 2017.

Ukrajinska vlada ušla je u partnerstvo s globalnom tehnološkom tvrtkom Bitfury Group kako bi stavila svoje dokumente na blockchain platformu, kazao je izvršni direktor te tvrtke Valery Vavilov za Reuters. Izjavio je i kako je riječ o vjerojatno najvećem takvom projektu ikad, a potpisivanje ugovora očekuje se u četvrtak. Čelni čovjek Bitfuryja nije otkrio kolika je vrijednost projekta, ali kazao je kako će u sklopu njega sve elektroničke podatke ukrajinske vlade postaviti na tu platformu.

Ta ukrajinska inicijativa omogućit će praćenje svake transakcije u javnoj administraciji što je samo potvrda rastućeg trenda među vladama da koriste tehnologiju kako bi povećale učinkovitost i poboljšale transparentnost svoga rada. Blockchain je popis transakcija nastao kao softver koji podržava digitalnu valutu bitcoin. Međutim, postao je ključna globalna tehnologija u javnom i privatnom sektoru koja omogućuje trajno bilježenje i praćenje imovine ili transakcija u raznim industrijama.

>>> Deloitte: Kraj bankarskog svijeta kakvog poznajemo sve bliže, dolazi vrijeme blockchaina

- Vladin sigurnosni sustav utemeljen na blockchainu može zbrinuti milijarde dolara imovine i imati značajan društveni i ekonomski utjecaj na globalnoj razini što se tiče ostvarivanja potrebe za transparentnosti i odgovornosti, kazao je Vavilov.

I druge zemlje počele su koristiti blockchain programe, ali ne tako sveobuhvatno. Koriste ih Švedska, Estonija i Gruzija i to najčešće za nekoliko sektora poput katastra ili vlasništva nekretnina.

- Ovaj sporazum stvorit će cijeli jedan novi ekosistem utemeljen na blockchain tehnologiji za državne projekte u Ukrajini. Naša misija je jasna i ambiciozna - želimo da Ukrajina postane vodeća blockchain nacija u svijetu, rekao je Oleksandr Ryzhenko, šef ukrajinske Državne agencije za eUpravu.

Prijenos dokumenata na ovu platformu započet će pilot projektom koji će uključivati državne registre, javne usluge, socijalno osiguranje, javno zdravstvo i energetiku. Po završetku pilot projekta, blockchain program proširit će se na sva ostala područja uključujući i internetsku sigurnost. Bitfuryju ovo nije prvi zadatak za vladu jer je u travnju prošle godine potpisao ugovor s Gruzijom za vođenje prvog blockchain katastra.

25. travanj 2024 23:16