Aktualno
StoryEditor

Uoči priprema za IPO, Uberovi poslovni rezultati pokazuju usporavanje rasta

17. Veljača 2019.

Uber Technologies ostvario je u 2018. godini ukupne prihode od 11,3 milijarde dolara, što je 43 posto više nego godinu dana prije, dok je gubitak te američke kompanije za posredovanje u uslugama prijevoza smanjen.

Prema poslovnom izvješću, gubitak Ubera iznosio je lani 1,8 milijardi dolara, dok je u 2017. bio 2,2 milijarde dolara.

Kao privatna tvrtka, Uber nije dužan objavljivati financijska izvješća, no počeo je javnost izvještavati o tome jer uskoro kani provesti javnu ponudu i uvrstiti dionice na burzu.

Usporen rast na kvartalnoj razini

U poslovnom izvješću Uber ističe da su u prošloj godini narudžbe skočile za 45 posto u odnosu na 2017., na 50 milijardi dolara.

Pritom su u četvrtom lanjskom tromjesečju narudžbe dosegnule rekordnih 14,2 milijarde dolara, 11 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Međutim, prihodi Ubera iznosili su u tom kvartalu 3 milijarde dolara, što je samo 2 posto više nego u prethodnom tromjesečju ali i 24 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Donedavno su prihodi te kompanije rasli po dvoznamenkastim stopama na kvartalnim razinama, no u posljednjim je tromjesečjima njihov rast usporen na jednoznamenkaste, što bi, kažu analitičari, moglo zabrinuti ulagače uoči planirane javne ponude, koja bi mogla biti provedena već u drugom tromjesečju ove godine.

„Uber mora pokazati da može kontrolirati troškove i ostvarivati dobit kako bi pokazao da njegov poslovni model neće biti slomljen, da može dosegnuti održivu profitabilnost unatoč problemima s vozačima, klijentima i političarima”, kaže David Brophy, profesor financija na sveučilištu Ross School of Business u Michiganu.

Širenje poslovanja

Pod vodstvom Dare Khosrowshahia, koji je prije dvije godine preuzeo vodstvo kompanije od suosnivača Ubera Travisa Kalanicka, Uber je uložio u nova tržišta, a povukao se s onih na kojima je gubio milijune dolara, poput kineskog, ruskog i s tržišta jugoistočne Azije.

Tvrtka širi svoj raspon usluga, poput dostave hrane, prijevoza tereta, iznajmljivanja bicikala i skutera, tražeći nove prihode i mogući put ka profitabilnosti, izvan svog osnovnog poslovanja.

No, tvrtka je suočena s dugotrajnim i skupim pravnim bitkama, nakon niza skandala zbog neprimjerenog ponašanja pojedinih vozača Ubera, a suočena je i sa zakonskim problemima te regulatornim ograničenjima širom svijeta.

Uz to, zarada te kompanije u posljednje je vrijeme pod pritiskom zbog rasta troškova dok nastoji privući vozače i ući na nova tržišta, premda je posljednjih godina poduzela niz koraka kako bi smanjila svoje gubitke.

Uskoro javna ponuda dionica

U svakom slučaju, očekuje se da će javna ponuda dionica te kompanije biti jedna od najvećih dosad.

Procjena vrijednosti tvrtke prošle godine iznosila je 72 milijarde dolara, po čemu je Uber jedna od najvrijednijih privatnih kompanija u svijetu.

Međutim, nedavno objavljene ponude banaka koje žele voditi IPO pokazale su da bi vrijednost Ubera u javnoj ponudi mogla dosegnuti i 120 milijardi dolara, po čemu bi ta ponuda dionica mogla biti jedna od najvećih ikada.

20. travanj 2024 06:00