Aktualno
StoryEditor

Uz nastavak ‘rata za plavo nebo‘, Kina najavila ekonomski rast od 6,5 posto

05. Ožujak 2017.

Kina je u nedjelju najavila ekonomski rast od 6,5 posto ove godine, jedanaest milijuna novih radnih mjesta, smanjivanje teške industrije i jačanje ekoloških standarda. Premijer Li Keqiang u svečanom govoru na otvaranju godišnjeg zasjedanja Svekineske narodne skupštine najavio je cilj rasta ‘oko 6,5 posto ili više ako je moguće u praksi‘. Radi se o posljednjoj sjednici parlamenta prije redovitog petogodišnjeg kongresa vladajuće komunističke partije na jesen.

Kineski BDP u 2016. bio je 11 bilijuna dolara čime je ona druga svjetska najveća ekonomija nakon SAD-a. Kina već godinama pokušava smanjiti ovisnost o proizvodnji koja stvara brzi rast te se umjesto toga usmjerava na uslužni sektor i inovativne industrije.

Obraćajući se skupu od 2900 delegata, Li je govorio o Kini koja pokušava naći svoj put u sve nestabilnijoj međunarodnoj trgovini i odnosima.

- Svjetski ekonomski rast i dalje je trom, a deglobalizacijski trend i protekcionizam rastu. Postoje mnoge nesigurnosti oko smjera politike velikih ekonomija i njihovih efekta prelijevanja, a faktori koji bi mogli uzrokovati nestabilnost i nesigurnost vidljivo rastu, kazao je Li koji je najavio da će ove godine ciljana inflacija biti 3 posto, više od one prošle godine.  Zemlja želi stvoriti 11 milijuna radnih mjesta, milijun više nego 2016. i održati nezaposlenost u urbanim sredinama unutar 4,5 posto.

Predložio je daljnje smanjivanje teške industrije kazavši da će se voditi ‘rat bez milosti kako bi se očuvalo plavo nebo‘. Drugi čovjek kineskog komunističkog režima zajamčio je da će njegova vlada ove godine ojačati ekološke norme i provoditi ih puno strože.

04. ožujak 2024 09:19