Aktualno
StoryEditor

‘Važna pobjeda‘: Prvi slučaj pravomoćne presude u korist dužnika kreditiranog švicarcima

19. Siječanj 2018.

Viši sud u Ljubljani udovoljio je zahtjevu da se kreditni ugovori u švicarskim francima proglase ništetnima, kazao je u četvrtak odvjetnik Robert Preininger koji je pred sudom zastupao tužbu koju su protiv banaka koje su odobravale takve kredite pokrenuli njihovi dužnici jer se smatraju oštećenima.

Preininger je za medije kazao da je to prvi slučaj pravomoćne presude u korist klijenata takvih banaka, ne samo u Sloveniji nego i u Europskoj uniji.

Viši sud je u tom slučaju pokrenutom 2015. odlučivao po drugi put, nakon što je ranije poništio presudu u korist banaka i odredio nov postupak. Odvjetnik oštećenih zajmoprimaca čije su obveze prema bankama proteklih godina rasle zbog porasta tečaja franka u odnosu na euro tumači presudu koju je dobio poštom tako da dužnicima treba brisati i hipoteke koje imaju  na nekretninama.

>>>Moguć novi ‘slučaj franak’, ali za pravne osobe

Prema njegovim riječima, banke po presudi moraju napraviti korekciju, odnosno novi obračun kreditnog duga, i to na osnovi iznosa koji je od banke kreditora povučen te svote koju je kroz dosadašnje rate banci vratio dužnik.

Udruga Franak koja okuplja slovenske zajmoprimce kredita u "švicarcima" objavila je da se radi o "važnoj pobjedi" oštećenih klijenata nad bankama i da očekuju da će se na osnovi te pravomoćne presude ubuduće oblikovati i sudska praksa.

16. srpanj 2024 11:57